Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold

Brobyggeren fra Aleppo

Da syriske Samer Dandashli fra Aleppo bodde på asylmottak lagde han så god mat til de andre flyktningene at de bønnfalt han om å følge kokkedrømmen. – Mat er en bro mellom mennesker, sier han.

Samer Dandashli fra Syria

31 år gamle Samer blir varm i blikket når han forteller om tiden på asylmottaket i Nord-Norge.

– Jeg spurte sjefen på mottaket hva jeg kunne hjelpe til med, og ble satt til å handle inn. Etter hvert fikk jeg sjansen til å lage noen gryter til middag.

Da sjefen så Samer arbeide med maten og kjente hvor godt det smakte, fikk han ansvaret for maten til 30 mindreårige asylsøkere.

 

Samer Dandashli fra Syria

 

Det var barn fra mange forskjellige nasjoner, så jeg prøvde å lage mat som alle ville like. Budsjettet var stramt, så jeg måtte være kreativ med de råvarene jeg hadde.


Klikk her for oppskrifter fra Midtøsten

Mat knytter mennesker sammen

Lidenskapen for mat har ført til mange gode møter mellom Samer og andre mennesker. Fra Nord-Norge gikk ferden til et nytt asylmottak, denne gangen Årdalstangen i Sogn og Fjordane. Og det var der Samer hadde sin første opplevelse med norsk matkultur.

 

– Jeg inviterte en journalist fra Sogn avis til mottaket og lagde syrisk mat til henne. Så inviterte hun meg tilbake, og lagde et nydelig måltid med reinsdyrkjøtt hjemme hos seg. Vi mennesker har jo egentlig veldig masse til felles, og mat knytter oss sammen.

På det nye asylmottaket fikk Samer faste oppdrag fra ledelsen om å lage mat til ulike anledninger et par ganger i uka, noen ganger til selskap på over 100 personer.

– Jeg fikk veldig fine attester fra begge asylmottakene. Det betydde mye for meg, sier han.

Samer

Egen krydderblanding til lam

I dag jobber Samer som kokk på Frodig, et fargerikt spisested på Grønland i Oslo. Det er på kjøkkenet her han skal lære oss å lage sin syriske lammerett.

 

– Lammekjøtt er fantastisk, det er det beste jeg vet. Smaken er nydelig, og det er forskjellig smak på ulike stykningsdeler.  I Syria spiser vi mye lam.

Han forsikrer at dersom lammekjøtt er tilberedt riktig, blir det alltid mørt og saftig.

– Lam egner seg til så mye. Ved koking i gryter gir lam mye mer smak enn okse. Tilberedt i ovn blir det veldig saftig. Fettet gir en herlig smak på både kjøttet og kraften.

Allehånde, svart pepper, muskat, kardemomme, kanel, ingefær og nellik er krydderblandingen han foretrekker til lam. I marinadene bruker han krydder sammen med olje og yoghurt eller smør. Yoghurt gir både ekstra smak og mørhet til kjøttet.

– For meg er det låret som er den beste delen på lammet. Det marinerer jeg i et døgn, så stikker jeg forskjellige urter og krydder inn i kjøttet før jeg pakker det inn i bakepapir og så folie. Jeg bruker begge deler for å lukke varmen og saftene inne.

Samer

Mamma + Gordon Ramsey = sant

Samer vokste opp i Aleppo, den gang Syria var et fredelig og vakkert land. Han er nest yngst i en søskenflokk på seks. På spørsmål om hvem som lærte han å lage mat, svarer han resolutt: «Mamma – og Gordon Ramsey på TV!».

– Mamma lagde maten hjemme. Vanligvis er det døtre som hjelper til på kjøkkenet, men mamma så hvor interessert jeg var og lot meg være med. Jeg hentet ingredienser, fikk røre i maten og kutte grønnsaker.

Livretten fra mors kjøkken var kibbeh, en slags fylt bolle.

– Det er bulgur som fylles med en blanding av kvernet rødt kjøtt, nøtter og ulike krydder, som formes til ovale boller og friteres eller grilles.

Etter skoletid satt den unge gutten klistret til tv-skjermen og så Gordon Ramsey kokkelere og skjelle ut ansatte for den minste feil.

– Jeg syntes Gordon Ramsey var litt crazy, men så også hvor utrolig flink han var. Jeg lærte mye om matlaging via TV.

Eksotiske krydder i panne

Til Norge på sykkel

24 år gammel, da krigen i Syria var et faktum, flyktet han alene til Russland. Han fant andre syrere å bo sammen med. Han takker vennene for det ene måltidet han aldri vil glemme.

– En dag, mens de andre var på jobb, lagde jeg en 3-retters middag til dem. Da de kom hjem slitne fra jobb, ble de så overrasket! De spiste alt, og elsket maten. De slikket tallerkenene, det gjorde meg så glad! Vennene mine motiverte meg til å søke jobb på en kjent restaurant i Moskva.

I fire år bodde Samer som papirløs i Moskva og jobbet hardt.

– Hver dag, før eller etter jobb, gikk jeg til de andre restaurantene sjefen min eide for å se på kokkene i kjøkkenet. Jeg ville lære mest mulig og få inspirasjon.

Det ble etter hvert svært vanskelig å være papirløs, uten rettigheter. Samer så ingen fremtid i Russland, men det var heller ikke mulig å reise hjem til et nedbombet Syria i krig.

 

– Vi fikk høre om en åpen grenseovergang mellom Russland og Norge i nord, ved Kirkenes. Vi syklet over grensen. Vi ble møtt av norsk politi, som var veldig hyggelige og snille.

Drømmen om Hellstrøm

– Det første jeg gjorde da jeg kom til Norge var å søke på nettet etter «beste chef i Norge». Siden da har det vært en drøm for meg å møte Eivind Hellstrøm, sier Samer og smiler stort.

På asylmottaket så han på alle matprogram på TV med Hellstrøm og prøvde å lære mest mulig om norsk mat.

– Jeg elsker Eivind Hellstrøm, han har en herlig personlighet, er både streng og dyktig, sier Samer med beundring i blikket.

Da Samer hadde praksis på restaurant Smalhans, fortalte kollegaene at helten Hellstrøm stadig var innom og spiste der – men det skjedde aldri når Samer var på jobb.

– Jeg håpet flere ganger at han skulle komme innom, det hadde vært en stor opplevelse å møte Hellstrøm!

Samer Dandashli fra Syria

Marinert lammelår fra Syria

Marinert lammelår fra Syria


Klikk her for oppskrift

Sjekk ut flere spennende retter fra Midtøsten!


Inspirasjon og oppskrifter

Les også:

Sansenes konge og Matelskeren fra Hellas

 

God middag!
Hilsen Samer og MatPrat