skip navigation
matprat logo
Juleribbe

Varekunnskap - Julemat

Julens viktigste kjøttvarer – ribbe og pinnekjøtt. Ribbe var opprinnelig den beinholdige delen av sideflesket på grisen. Senere har det kommet nye ribbevarianter, og her følger en kort oversikt over de vanligste:

Tynnribbe: Den mest vanlige ribbevarianten. Er den delen av sideflesket som har bein, er jevnt tykk over det hele, og kjøtt og fett er fordelt lagvis. Den er derfor lett å lykkes med, og for de som prioriterer smak, saftighet og sprø svor er dette det riktige valget.

Midtribbe: Er den midtre delen av siden, og hvor kotelettkammen sitter på. Passer for familier som vil ha klassisk ribbe, men hvor noen ønsker rent, magert kjøtt. Vanskeligere å steke fordi den er tykkere på den ene siden. Trenger også lengre steketid enn tynnribbe.

Er den midtre delen av siden, og hvor kotelettkammen sitter på. Passer for familier som vil ha klassisk ribbe, men hvor noen ønsker rent, magert kjøtt. Vanskeligere å steke fordi den er tykkere på den ene siden. Trenger også lengre steketid enn tynnribbe.

Kammen kan deles fra til en dansk ribbenstek, og ribba blir igjen til en klassisk tynnribbe.

Familieribbe: Er midtribbe uten ryggbein; dette gjør den lettere å skjære opp, og forkorter steketiden i forhold til midtribbe. En svært populær variant som tilfredsstiller både de som vil ha fet ribbe og de som foretrekker magrere kjøtt.

Er midtribbe uten ryggbein; dette gjør den lettere å skjære opp, og forkorter steketiden i forhold til midtribbe. En svært populær variant som tilfredsstiller både de som vil ha fet ribbe og de som foretrekker magrere kjøtt.

NB!

Det hender dessverre at ribbe blir solgt med en del av buklisten på, med patter og det hele. Selvsagt bør ikke dette skje, og per definisjon er det heller ikke ribbe. Du får utrolig skuffede kunder, noe som i hvert fall ikke skal skje til årets viktigste måltid!

Hva er viktigst for kunden?

Sprø svor? Mager ribbe? Begge deler?

Begge deler kan bli vanskelig da det er mye lettere å få sprø svor med god tykkelse på spekket. Kompromisset må bli en litt stor, tykk og middels fet familieribbe: Svoren blir sprø og lekker, ribba blir saftig, og ytrefileten blir til de som må ha magert kjøtt. Kalorier bør ikke telles i jula, og da er en litt tykk og passe fet tynnribbe det beste.

Husk å sage over beina og rute svoren – den lille ekstra servicen som betyr så mye!

Mengdeberegning

250 gram per person er minimum til middagen. Skal det bli nok igjen til julefrokosten, er det nødvendig med 450 gram.

Pinnekjøtt

Sørg for å ha både røkt og urøkt, kanskje også både av lam og sau. De fleste forbrukerne foretrekker pinnekjøtt av lam; lammesider har mindre fremtredende fåresmak, sauesider er større, grovere og har mer fett.

Sørg for å tilby førsteklasses pinnekjøtt. Sag siden pent opp mellom beina, ikke på koteletthoggeren! Vossakorv eller grove julepølser er standard tilbehør sammen med kålrotstappe og poteter. Husk pinnekjøttpinner til dampingen

Mengdeberegning: ca 350 gram per person

Tilberedning: Dampes under lokk til kjøttet løsner fra beina. Pass på at det ikke koker tørt!

 

  

  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.28, server:MP-PRD-WEB09 18.09.2018 17:57:00