Forbruker har forkjærlighet for norske råvarer - Bransje - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Miljøbilde råvare egg og kylling lårfilet - Phat thai

Forbruker har forkjærlighet for norske råvarer

Normen er generelt svært positive til norskprodusert mat og norsk råvarer. Dette er ikke nytt, men hvorfor er det slik? Gjelder det uansett hvilke råvarer vi snakker om, eller er favoriseringen bare knyttet til noen bestemte produkter, slik som norsk lam og viltkjøtt fra nord?

Nordmenn er generelt svært positive til norskprodusert mat og norske råvarer. Dette er ikke nytt, men hvorfor er det slik? Gjelder det uansett hvilke råvarer vi snakker om, eller er favoriseringen bare knyttet til noen bestemte produkter, slik som norsk lam og viltkjøtt fra nord?

På oppdrag for MatPrat gjennomførte Opinion en undersøkelse der vi undersøkte nordmenns tanker, holdninger og følelser knyttet til norskprodusert mat. Vi stilte følgende spørsmål:

I norske dagligvarebutikker finnes det både norskproduserte og importerte råvarer. Hvilken holdning har du til om det er norskprodusert eller ikke, når det kommer til følgende….

 

Det vi ser er at forbruker er generelt svært positive til norskprodusert. Mest på egg og minst på storfekjøtt. Kvinner svarer generelt i større grad enn menn at det er svært positivt med norskproduserte råvarer.

Politiske holdninger og behov for trygghet favoriserer det norske

På spørsmål om hvorfor folk foretrekker norskprodusert mat, er det først og fremst ”politiske” holdninger og mattrygghet som favoriserer det norske. Smak er i langt mindre grad en grunn til å velge norsk, med unntak av råvare fra lam. Norsk lam kommer her i en særklasse ved at mange opplever norsk lam som bedre på smak enn importert lammekjøtt. 

Når det gjelder de andre råvarene nevner forbrukerne mattrygghet, miljøvennlig og støtte til norsk landbruk som de viktigste grunnene for å velge norskproduserte råvarer.  

I hvilken grad er du enig eller uenig i følgende påstander: Jeg foretrekker generelt norskprodusert egg og kjøtt fordi…

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB08 18.07.2018 18:37:29