Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Juleøl

Velg riktig øl til julematen

Hvert år lanseres nye øl før jul, - og det kan være utfordrende å velge blant de over 320 ølene som er del av årets juleølkolleksjon på vinmonopolet og i butikk. Her får du noen reddende selskapstips. 

I førjulstiden og gjennom jula koser vi oss med ekstra mye godt på tallerken og i glasset. Det er lett å forville seg i alt av utvalg og julekrydderiene som preger de fleste juleprodukter. Og ikke minst få oversikt over hvilken mat og drikke som faktisk utfyller hverandre. Har du litt ekstra kunnskap om hvilket øl du skal velge til de ulike julerettene, og hvilket øl som passer best helt solo i godstolen foran peisen, ja da blir julehyggen straks enda triveligere. Det er faktisk ikke så vanskelig å pare øl og julemat.

8 enkle huskeregler: Grunnregler for å kombinere øl og mat

En smaksbro til norsk julemat

Drikke er som mat; en smakssak. Lokalmat og kortreist mat er i fokus hos norske forbrukere, noe også gjelder på drikkefronten. Flere nordmenn ønsker solide kvalitetsprodukter, godt håndverk med en god historie. At både mat og drikke skal være norsk, er en positiv trend for norsk landbruk. Selv om det fortsatt er slik at en stor del korn importeres til norsk ølproduksjon, finner du også norske øl med norsk korn i ølhylla.

Juleøl har mye aroma, og duften gir ofte en annerledes opplevelse enn selve smaken. Bruk sansene når du smaker på øl: se, lukt, smak og svelg (bitterheten fra humlen kjenner du bakerst på tungen). 

Øl er den perfekte kombinasjon til tradisjonell norsk julemat. Øl kan i motsetning til vin, bygge en naturlig smaksbro til alle rettene som inneholder fett, sødme og syre. Bitter-søtt øl er vesentlig mindre syrlig enn vin. Det har også en fettrensende virkning og harmonerer derfor ypperlig til julematen. Bitterheten skaper også en fin kontrast. Med en (som regel) litt høyere alkoholprosent og sødme, og aromaer fra korn og malt, går de fleste juleøl supert sammen med julens mange litt fete retter. I tillegg balanseres fedmen i maten med bitterheten og syren fra øllet, som nevnt bidrar til å rense ganen, tennene og munnhulen.

95 alkoholfrie alternativer, inkludert alkoholfritt juleøl

Kvalitetsløft for øl og sider

Utviklingen i Norsk bryggeribransje har vært enorm de siste 10-15 årene, og du trenger absolutt ikke tenke på internasjonale bryggerier for å få sikre de beste ølene til årets meny. Bryggeri- og drikkevareforeningen har 130 registrerte medlemmer, hvor ca. 115 er håndtverksbryggerier. Juleølrepertoaret til de små og store bryggeriene her til lands er merkbar, som kan skilte med alt fra to til tolv juleøl per bryggeri i 2019-kolleksjonen. Hjemmebrygging er også en økende trend, og selv om det er litt vel kort tid til å sette årets julebrygg selv kan bryggutstyr settes på ønskelisten til jul (slik at nysgjerrigheten kan tilfredsstilles neste år).

Norskprodusert eplesider bør også nevnes. For tre år siden ble det tillatt for norske gårder å produsere sider med inntil 22% alkoholinnhold. Sider passer som aperitiff, eller som et friskt alternativ til øl til spekemat, svin, tapas, fisk og andre lettere retter. I smak er norsk håndverkssider gjerne av den tørre og syrlige typen, med intens smak fra norske epler. Det har også blitt mer vanlig med innslag av norske bær i ulike sider.

Sikkert valg til ribba og pinnekjøttet

De karamelliserte maltnotene som er i juleøl passer utmerket med kjøttretter. Om du ønsker et alternativ til mørkt, krydret og søtt juleøl kan et tørrere øl med god friskhet være løsningen til ribba. Pale ale, bitter eller surøl er gode forslag her. Til pinnekjøttet kommer det litt an på om du velger den urøkte eller røkte typen kjøtt. Både belgisk klosterøl og brown ale passer godt, et mer spennende valg er et juleøl med røyktoner. En fin huskeregel er at ølet ikke bør overdøve maten, eller omvendt.

Sikre valg av ølstiler til klassikerne på julaften. Husk å velg juleølvariantene!

  • Ribbe – klassisk juleøl/julebrygg fra polet, evt julebokk. (Bør være noe som kan ta fettet og saltet i maten).
  • Pinnekjøtt – klassisk juleøl fra polet, evt brown ale eller mørk lager. (Bør være leskende og ikke for bitter).
  • Kalkun – belgisk blond (Velg en som ikke dominerer den milde smaken). 
  • Torsk – hveteøl/wit
  • Skinkestek/ svinestek – julebrygg (Velg en søtlig, maltet type).
  • Vegetar – IPA (Dersom retten ikke er for indisk- eller thaikrydret). 
  • Lutefisk – pilsner (med lav bitterhet), eller bayer og akevitt.
  • Vilt – dobbelbokk eller belgisk double. Prøv en søt porter til reinkjøtt

Drikketips til julematen – med og uten alkohol

I flere juleøl eksperimenteres det mye med ulike krydder. Disse ølene smaker godt for seg selv eller til kaker og dessert. Tradisjonelle julekrydder som kanel, nellik, sitrusskall og kardemomme som gir ølet ekstra smak, men også stjerneanis og koriander er utbredt.  

Julebokk, porter og stout er fine dessertøl. Server ølet til dessert, julekaker, julesnacks – eller som en dessert i seg selv. 

Julebokk - julens joker

Den klassiske norske julebokken har gjerne utpreget maltsmak, hint av kaffe, krydder og karamell. Den passer like fint til peiskosen som til tradisjonsdessertene riskrem og karamellpudding. Ett stalltips, om du enda ikke har fått åpenbaringen, er kombinasjonen pepperkaker + blåmuggost + julebokk. Julebokken med 9 % alkohol er også årets 20-års jubilant, for dem som vil feire litt ekstra. Frem til 1999 fikk nemlig ikke øl over 7 % lov til å omsettes i Norge. Ett resultat av lovopphevingen ble produksjon av julebokk med 9 % alkoholstyrke.

Stout eller porter, som er dessertaktige i seg selv, er et annet godt valg til desserten og julekakene.

Juleøl i ulike ølstiler

Tradisjonelt sett har juleøl vært mørkt, undergjæret øl som minner om bokkøl. I dag er det ikke noe krav til ølstil eller alkoholprosent for å gi øl betegnelsen juleøl. Den norske mikrobryggrevolusjonen har tatt med seg flere overgjærede juleøl, øl som har mer fruktighet og kompleksitet. Variasjonene kan være store.

Av de 172 norske juleølene på vinmonopolet finner du alt fra belgisk dobbel og røkt stout til rød surøl og rug IPA. Du bør være obs på at det ikke fins ett juleøl som går til alt av julemat, men det fine er at du i motsetning kan finne mer enn ett øl som passer perfekt til hver enkelt rett. Skal du gå til innkjøp av juleøl til mat for aller første gang, kan en av de klassisk juleølene på 6,5-7 % uten krydder anbefales, fordi disse har en god maltkaramellsødme balansert av medium bitterhet og en alkoholstyrke som passer utmerket til de fleste klassiske juleretter.

Ulike tester kan også gi en pekepinn på hvilke øl du bør gå etter. Og heldigvis er polansatte dyktige til å gi råd når du handler.

Les mer om ulike øltyper.

Ta inn juleånden og del på godene

Det å drikke mengder av juleøl kan bli heftig for selv de mest garvede. Er du nysgjerrig, men ikke helt overbevist om at juleøl er noe for deg, er det beste tipset å dele raust med de rundt deg. Finn frem mindre smaksglass, og ha en ølsmaking rundt middagsbordet eller ved en annen anledning.

Cognacglass eller mindre vannglass er fine som smaksglass, om du ikke besitter smaksglass til øl. Med mange juleøl på markedet er det gøy å teste ut flere enn én sort, og det gjøres enklere når du deler. 

Server ølet i riktig temperatur for å frigjøre aromaene og få en best mulig smaksopplevelse. En huskeregel er alkoholprosenten + en grad (eksempelvis skal da julebokk serveres ved 9% + 1°C = 10°C).

Og ønsker man å gå for akevitt til julemiddagen, så kan man med fordel kombinere akevitt med julens alkoholfrie juleøl. Husk alltid å moderer alkoholkonsumet med barn og unge tilstede.

Les om alkovett til julematen.

Uansett hva du har på julemenyen, så er det viktigste for en gunstig mat- og drikkeopplevelse å følge dine egne smakspreferanser.

Ha en riktig deilig jul!

Sist oppdatert: tirsdag 19. november 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB12 12.12.2024 20:56:25