Våre beste tips til restemat

Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet. Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet.

 

Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet. 

- Jeg har vokst opp i et hjem der vi ikke kastet mat, sier Britt- Marlene Kåsin. -  Nå som jeg selv har blitt voksen, merker jeg hvor påvirket jeg har blitt av den tankegangen: Det går nesten sport i å bruke opp restene!

Britt Marlene Kåsin har vokst opp med at man ikke kaster mat.

- Mitt aller beste tips er: Sjekk hva du har i kjøleskapet før du setter i gang med å lage mat, og bruke opp det «eldste» før du åpner en ny pakke eller boks.

En rett som jeg ofte lager et par ganger i uken for å bruke det som er i kjøleskapet, er stekt ris. Da får jeg både brukt opp litt av grønnsakene i tillegg går de ulike smakene i masse forskjellige retninger, avhengig av hva som finnes i kjøleskapet. Gulrot, paprika, brokkoli, erter, løk, hvitløk. Kylling, svinekjøtt, vegetarisk, eller noen gode sterke pølser. Smaksatt med soyasaus og chili eller ingefær, eller curry paste og kokosmelk. Skulle du ha rester av ulike urter, hvitløk og sitron, er det også et godt tips å blande sammen med poteter som du steker i ovn.

Prøv deg frem, lek. Det verste som kan skje, er at du ikke lager det igjen! 

Stekt ris er en variant av rester som gir utallige muligheter

Med suppe som løsning

- Nesten alt kan bli suppe dagen derpå, og hjemme hos oss blir det suppe minst en gang i uka, sier Cecilie Maske. - Et ferskt eksempel fra i går: Ingen hadde giddet å handle, og i kjøleskapet var det ikke stort. En tomatsausrest, fire løk, noen overmodne tomater og en skvett hvitvin. Vinen gikk i kokken, mens løken ble skåret i skiver og stekt til den var gyllen og myk. Litt timian fra en halvdød urtepotte i vinduet slo følge.

Cecilies mantra er: Nesten alt kan bli suppe dagen derpå

Så slang jeg i en et par buljongterninger og en liter vann, og lot det hele koke en stund. Dette ble til en helt utmerket løk- og tomatsuppe.

Et halvt gammelt brød ble skåret i terninger og fikk en runde i stekeovnen for å gjenoppstå som sprø krutonger, og en tørr sveitserostskalk ble revet og servert som dryss på suppen. Dermed ble hele familien mette av potensielt matavfall. Fort gjort, penger spart, ryddig kjøleskap, mette mager og god samvittighet. Det er mye mer enn et Kinderegg, det!!

Her er det eple og sellerisuppe som har blitt en lun middag. 

Fra gammelt brød til meiseboller

- Med tanke på alt brødet som blir kastet, vil jeg slå et slag for hjemmelagde meiseboller, sier Marit Løvbrøtte. - Det er en fin måte å la matrester komme til nytte, samtidig som du gleder både andre og deg selv. 

Bruk gammel brød til fuglemat, oppfordrer Marit 

Slik lager du meiseboller:

  1. Smelt delfiafett i en kjele på lav varme.
  2. Smuldre opp brød som har blitt for tørt. Bland gjerne inn finhakkede nøtter og frø (for eksempel villfulgblanding).
  3. Bland smuldret brød, frø og fettet sammen og avkjøl noe.
  4.  Fyll alt i former, for eksempel tomme melkekartonger eller pappkrus. Pass på å støpe inn hyssing eller lignende i meisebollen, slik at den kan henges opp uten melkekartongen når den har stivnet.

Brød står øverst på listen over hva vi kaster mest av. Marit bruker det i stedet til fuglemat.

Med planlegging til mindre svinn

- For å unngå matsvinn og få spist opp restematen er planlegging helt avgjørende hjemme hos oss, sier Eilin Lundekvam By. - Jeg sjekker alltid hva vi har i kjøleskap og kjøkkenskap, og prøver å planlegge ukens måltider med de råvarene som utgangspunkt. Slik får vi spist det vi allerede har, og unngår å handle inn overflødig mat.

Eilin sørger for å tømme grønnsaksskuffen med jevne mellomrom. Da blir det ofte ovnsbakte grønnsaker eller en god pai som resultat.

Ofte er det en variasjon av grønnsaker som er igjen fra forrige uke. Da blir det gjerne bakte grønnsaker som middagstilbehør.

– Å bake grønnsaker i ovnen er en perfekt måte å tømme grønnsaksskuffen på. Det gjør ikke noe om grønnsakene er litt slappe, og det er overraskende mange grønnsaker som kan blandes sammen til en god og smakfull grønnsaksform. Har vi ost til overs, er det digg å gratinere grønnsakene med revet ost.

Det er overraskende mange grønnsaker som kan brukes i en form med ovnsbakte grønnsaker, tipser Eilin.

Andre ganger kan grønnsakene havne i en pai.

- Når jeg lager pai kan jeg bruke opp grønnsaker som løk, paprika, spinat, avokado og sopp. Basismatvarer som egg, mel og smør har vi alltid i skapet. Har vi igjen rester av melk, rømme eller fløteprodukter, så visper jeg det sammen med eggene og heller over grønnsakene i paiskallet, forklarer Eilin.

Sats på japanske pannekaker

- Jeg elsker asiatisk mat, og lager ofte noe med en asiatisk tvist når jeg har rester eller råvarer til overs. Det aller meste blir bedre med litt chili, hvitløk eller ingefær, sier Anette Fjelleng Hansen. - Mine to døtre digger selvfølgelig pannekaker, og heldigvis vet mor hvordan hun skal gjøre både voksne og barn glade. Enten fylles pannekakene med noe godt vi gjerne har hatt til middag dagen i forveien, eller så lager jeg rett og slett en Okonomiaki. Det er en japansk pannekake med masse deilige grønnsaker i røra. Barna mumser som bare det, til tross for at den tykke pannekaken i hovedsak består av kål.

Japansk pannekake er tipset fra Anette som lar seg inspirere av asiatisk mat

På pannekaken tar jeg ofte det jeg har i kjøleskapet enten det er svinekjøtt, kyllingfilet eller litt friske, sprø grønnsaker, og selvfølgelig topper det hele med en eller annen spicy, god saus. Her er en oppskrift på Økonomisaka du kan lage som den er, eller bruke som inspirasjon om du vil bruke opp noen av restene du har i kjøleskapet.

Hos Anette forsvinner rester av grønnsaker i pannekakerøra til en deilig japansk okonomyaki.