Vannkefir
Vannkefir er sommerens trenddrikk! Den sprudlende, friske drikken kjennes god for magen, og kan varieres med ulike smaker. Men hva er vannkefir, og hva brukes den til?
Hva er vannkefir?
Mange forbinder kefir med syrnet melkedrikk, men kefirkorn kan også brukes til å fermentere vann. Vannkefir er melkesyregjæret drikke, og kan minne om den mer kjente drikken kombucha. Selv om prosessen ligner, er vannkefir mildere på smak – og det går raskere å lage.
Fermenteringen skjer ved at melkesyrebakteriene i kefirkornene omdanner sukkeret til melkesyre. Det gjør at sukkerinnholdet som er igjen i ferdig drikke er svært lavt. Resultatet er en probiotisk og smaksrik drikke, som fungerer godt som et alkolfritt alternativ eller en lettere erstatning til brus.
Hvilken effekt har vannkefir på kroppen?
Under fermenteringen dannes det organiske syrer som setter fart på magesyreproduksjonen, som gjør godt for fordøyelsen. Drikken bidrar også med gode bakterier til tarmfloraen. Noen opplever å få en bedre fordøyelse av å drikke vannkefir regelmessig, mens andre merker ikke særlig forskjell. Bedre fordøyelse eller ei, vil mange oppleve drikken som «velgjørende» og forfriskende, noe som kan være en god nok effekt i seg selv.
Hva er kefirkorn laget av?
Kefirkorn er krystaller laget av symbiotisk kultur av bakterier og gjærsopper, som holdes sammen av en selvproduserende biofilm. Lettere forklart; små klumper med bakterier og gjær, som lever i symbiose.
Kefirkorn lever av sukkervann, og formerer seg. På den måten produseres det probiotiske og organiske syrer i vannet, i tillegg melkesyre, alkohol, karbondioksid og noe B-vitamin.
Bruker du grunnoppskriften, vil alkoholmengden være minimal, og kan drikkes av både voksne og barn. Men, alkoholinnholdet kan reguleres av mengde sukker du bruker i «starteren». Bruker du mer sukker, eller for eksempel eplejuice, vil det dannes mer alkohol.
Hvordan begynne med vannkefir?
For å starte produksjonen kan du følge grunnoppskrift på vannkefir. Kefirkorn kan bestilles fra blant annet helsekostbutikker på nett, eller du kan søke opp Facebook-grupper med fermenteringsentusiaster.
Før du begynner, er det noe utstyr det er greit å få på plass:
Et stort glass. For eksempel Norgesglass, hvor det er mulig å løsne gummiringen. Glasset skal ikke være tett under den første fermenteringen.
Sleiv i tre eller plast. Kefirkorn liker ikke metall, så unngå å bruke metall på redskapene som er nær kefirkornene.
Tøysil. Eller annet klede eller sil uten metall.
Flaske som tåler trykk. Ønsker du kullsyre i vannkefir, kan du etterfermentere den i romtempetaur, slik at C02 dannes i drikken.