Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Miniburgere med rødløkskompott

Småretter på grillen

Med tapas på menyen vil du som vert få muligheten til å være gjest i ditt eget selskap! Forbered det meste før gjestene kommer, eller be gjestene ta med seg en rett hver. På den måten kan man stresse ned og bare kose seg når det er tid for mat.

Det er mye som kommer inn under tapasbegrepet, men det skal være fingermat og småretter som kan serveres i hyggelig lag. Tapas er spansk tradisjon, og har etterhvert utviklet seg i forskjellig retning ut ifra hvilket land man befinner seg i. Det er mange muligheter for å hente inspirasjon fra ulike kontinenter, og stort rom for å oppleve nye smaker. Gå på oppdagelsesferd i butikken og lek deg med nye smakskombinasjoner. Tapas er uhøytidelig mat som både kan serveres på en stående buffet eller sittende rundt bordet. Uansett er det mat for sosiale lag, hvor man kan lage noe som vil passe de fleste ganer.

Tre maten på spyd

Grillspyd peanøtt satay er super å servere på grilltapas.

Det fine med tapas er at det meste kan gjøres klart på forhånd, og stekes eller grilles etter hvert som man spiser. Velg mørt kjøtt og forbered noen små porsjonsstykker av ulike kjøttyper som marineres eller krydres godt. Å sette maten på spyd er godt egnet for tapasbordet, det gir muligheten til å mikse råvarer på en attraktiv måte. Strimle litt svinekjøtt eller kylling, tre på spyd og mariner dem i en god marinade. Kjøttboller på tapasbordet er også alltid en suksess, og her kan man lage spyd med for eksempel malt lammedeig. Rør sammen krydder og malt lammekjøtt, former deigen til små kjøttboller, og tre dem på spyd.

Mange liker å starte et tapasmåltid med lett sjømat. Her kan man velge om man vil gå for en enkel variant med grillet kamskjell, eller lage et grillspyd med fisk. Etter å ha spist noen småretter kan det være lurt å legge inn en liten hvilerett. Hvileretter bryter opp måltidet og skjerper appetitten til de neste rettene som kommer. Om man vil ha en søt avslutning på måltidet kan man servere spyd med grillet frukt eller fiken bakt med marshmallows. 

Små retter fra store stykker

Det er enkelt å grille hele filetstykker av svin, storfe eller en lammecarré. Store kjøttstykker kan enten brunes på forhånd, eller man kan brune dem raskt på grillen før man skrur ned varmen og bare lar dem kose seg på indirekte varme til de når riktig kjernetemperatur. Bruk steketermometer, og la kjøttet få hvile litt før det skjæres opp og gjestene får servert en skive eller to.

Grillet bruschetta med svinefilet og avokado- og tomatsalat 

Hev smaken med god saus

For å få det beste ut av de gode råvarene bør man ha et utvalg av dipper og sauser. Lag en god tomatsaus til kjøttbollene på forhånd, og ha den stående i en liten kjele på grillen. Grønnsaker, poteter og godt brød som foccacia er viktig både som tilbehør og selvstendige retter. Sett gjerne frem skåler med oliven, ostebiter, en god olje og balsamicoeddik.

Inviter kollegaer, naboen eller jentegjengen til en hyggelig helaften med grillede varianter av tapas på menyen!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 22.05.2024 22:21:00