Grunnlovsdessert - en smakfull klassiker

Grunnlovsdessert er en herlig kombinasjon mellom syrlig rabarbra, søte svisker og en myk vaniljekrem. En dessert av typen god og tradisjonell.

Kom mai du skjønne milde

(tekst: D. Jæger/ mel: W.A. Mozart) Kom, mai, du skjønne, milde, gjør skogen atter grønn, og la ved bekk og kilde fiolen blomstreskjønn! Hvor ville jeg dog gjerne at jeg igjen deg så! Akk, kjære mai, hvor gjerne gad jeg i marken gå!

Hva som var inspirasjon til denne desserten vites ikke. Kanskje var det en kombinasjon av at “man tager hva man haver” og bruker sesongens råvarer. Rabarbra som egentlig er en grønnsak, var den første, ferske dessertfrukten en kunne høste fra hagen i mai, og var et sikkert vårtegn.  De nye stilkene var sprø og saftig, og smakte aller best tidlig på sesongen. Med vårsola ble det også liv i hønsehusene og hønene begynt å legge egg igjen. I dag er det “vår” i hønsehusene året rundt og vi har tilgang på importerte råvarer av bær og frukt hele året.

 

Rabarbra, svisker og eggekrem

Grunnlovsdesserten bestod av en rabarbrakompott tilsatt myke, steinfrie svisker. Den syrlige rabarbraen og de søte sviskene harmonerte godt sammen. En fyldig egg-/vaniljekrem ble lagt på toppen eller mellom lag med rabarbrakompott. Tilsatt litt gelatin ble kremen fastere i konsistensen enn om en brukte eggedosis eller råkrem, som ikke er varmebehandlet. Pyntet med litt pisket krem, svisker og hakkede mandler, ble dette en nydelig festdessert. 

Eggedosis var imidlertid svært vanlig å servere på nasjonaldagen både til barn og voksne, gjerne med en skvett konjakk i til de voksne. Tro om ikke også litt konjakk havnet i kremen til Grunnlovsdesserten.

 

Godt for ganen - og kroppen

På bakgrunn av at både rabarbra, svisker og mandler innehar flere “helsebringende” fordeler, må en kunne kalle Grunnlovsdesserten for en næringsrik dessert. Noen svisker om dagen gjør godt både for fordøyelse og beinbygningen. Rabarbra var 1700-tallets ginseng, selv om det var først i midten på 1800-tallet at den fant veien inn på kjøkkenet og ble brukt som matplante. Den er rik på C-vitamin og en rekke mineraler. Mandler, som egentlig ikke er en nøtt, tilhører nemlig samme familie som fersken, kirsebær og plomme, og er teknisk sett klassifisert som en frukt. En håndfull nøtter eller mandler om dagen er som kjent et godt helseråd også i dag. Ingen grunn til å nøle med å lage denne deilige desserten på årets nasjonaldag eller til andre festlige anledninger.  Lag gjerne din egen Grunnlovsdessert anno 2014, men hovedingrediensene rabarbra, svisker og eggekrem må være med!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.