Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oppbevaring i fryser

Frysediskens beste hemmelighet

Vil du ha en skikkelig unik smaksopplevelse med kjøtt? Ikke la deg friste bare av ferskvaredisken! Det er faktisk i frysedisken du finner det aller møreste og mest smakfulle kjøttet – rett fra de norske fjellviddene. Vi snakker selvfølgelig om reinsdyrkjøtt.

Reinsdyrkjøtt er kanskje det mest spennende kjøttslaget vi har i Norge - smakfullt, mørt og særegent. Historie og driftsform skiller seg også kraftig fra annen kjøttproduksjon i Norge. På de enorme viddene der dyrene beiter vokser det ulike typer lav, urter, lyng og bær som er med på å gi kjøttet en helt spesiell, naturlig viltsmak – kanskje det beste fra norsk natur? Her har reinsdyrene beitet i tusenvis av år, også etter at de ble våre villeste husdyr. Reineiere forvalter denne rikdommen på vidda.

Nærbilde av reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er sesongvare. Slaktesesongen starter i september og strekker seg helt til mars. I sesongen kan du finne ferskt reinsdyrkjøtt i et utvalg butikker flere steder i landet. Det vanligste er allikevel å finne reinsdyrkjøtt i frysedisken, der det er tilgjengelig hele året. 

Lær 5 tips til hvordan du får perfekt stekt reinsdyrkjøtt. 

Hvordan steke reinsdyrbiff - trinnbilder

Frossen og ferskt like bra

Reinsdyrkjøtt er magert, nesten helt uten fett som kan harskne under lang frysing. Kvaliteten på kjøttet - smak, saftighet og mørhet -  er like god etter at det har vært fryst, forutsatt at kjøttet er riktig emballert og behandlet. Forskning utført av matforskningsinstituttet Nofima viser at det er lite forskjell i kvalitet på ferskt reinkjøtt og kjøtt som har vært fryst. Ved varmebehandling til en kjernetemperatur på 65 °C ga ferske kjøttstykker litt større tap av væske i forhold til tinte prøver. Det ble heller ikke påvist at kjølelagring påvirket væsketapet til frosset og tint kjøtt.

Reinsdyrbiff - råvarebilde krydring, skjære biffstykker

Reinsdyrkjøtt inneholder forholdsvis store mengder antioksidanter. I Nofimas forsøk ble det påvist at antioksidantmengden i reinkjøttet ikke reduseres, verken i fryseprosessen eller under kjølelagring.

Reinsdyrslakteriene har effektive innfrysingsmetoder som tar bedre vare på kvaliteten på reinsdyrkjøttet enn om du fryser inn kjøttet selv. Reinsdyrkjøttet som ligger i frysedisken i butikken blir vakuumert og fryst umiddelbart etter tilskjæring på slakteriet. Når kvaliteten på kjøttet er høy og emballering og innfrysing skjer så raskt som den gjør på slakteriene, vil kvaliteten også være høy ved opptining. Frossent reinsdyrkjøtt har en holdbarhet på minst 12 måneder om det behandles riktig.                                                                                      Oppbevaring i fryser

Riktig frysing, riktig tining

Forutsetningen for at kvaliteten på kjøttet skal holde seg høy, er at kjøttet blir behandlet riktig også under frysing. God emballasje er viktig, slik at kjøttet ikke får fryseskader eller tar til seg smak og lukt fra andre frysevarer.  Jevnt lav temperatur i fryseren er også avgjørende for å ta vare på den gode kvaliteten på kjøttet. Store temperatursvingninger vil føre til skader på kjøttet som isdannelse og cellesprenging, slik at det mister mer væske under tilberedning. 

Den beste måten å tine frossent kjøtt på er å legge det i kaldt vann. Sørg for at emballasjen er vanntett. Du kan også legget kjøttet i en ziplockpose, fjerne luften i posen og lukke den før du legger posen i vann. Luft i pakken vil isolere kjøttet slik at det tiner saktere, og også holde kjøttet flytende i vannet. Legg eventuelt noe tungt oppå, slik at pakken holder seg under vann.

Har du god tid, kan du godt legge pakken med frossent kjøtt på en tallerken i kjøleskapet for tining. 

Slik tiner du kjøtt raskt

Sist oppdatert: tirsdag 21. mars 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB12 21.05.2024 02:28:37