Frysediskens beste hemmelighet

Vil du ha en skikkelig unik smaksopplevelse med kjøtt? Ikke stans kun ved ferskvaredisken. Det er nemlig ofte i frysedisken du finner det møreste kjøttet med aller mest smak – rett fra norske fjellvidder.

Reinsdyrkjøtt er kanskje det mest spennende kjøttslaget vi har i Norge, med en særegen driftsform og historie. Reinsdyrkjøtt er sesongvare, og slaktesesongen starter i september og strekker seg helt ut mars. Milelange beitemarker fylt av mange typer lav, urter og lyng er med å gi kjøttet en helt spesiell, naturlig viltsmak – kanskje det beste fra norsk natur?

Hvor lett det er å få tak i reinsdyrkjøtt kan variere. Om høsten og under sesongen kan du i et utvalg butikker flere steder i landet få kjøpt ferskt reinsdyrkjøtt. Det vanligste for de fleste er likevel å finne kjøttet frossent i frysedisken gjennom hele året. Kjøttkvaliteten er like god etter det har vært frossent, men det er det kanskje ikke så mange som vet?

Lær 5 tips til hvordan du får perfekt stekt reinsdyrkjøtt. 

Hvordan steke reinsdyrbiff - trinnbilder

Frossen og ferskt like bra

Forskning gjort av Nofima viser at det er små forskjeller i kvalitet mellom ferskt reinkjøtt og kjøtt som har vært frosset og så blir tint. Ved varmebehandling til en kjernetemperatur på 65 °C ga ferske kjøttstykker litt større tap av væske i forhold til tinte prøver. Det ble heller ikke påvist at kjølelagring påvirket væsketapet i forhold til frosset og tint kjøtt.

Reinsdyrkjøtt inneholder forholdsvis store mengder antioksidanter. I dette forsøket ble det påvist at antioksidantmengden i reinkjøtt ikke ble redusert, hverken i fryseprosessen eller under kjølelagring.

Reinsdyrslakteriene har en effektiv innfrysing, som tar bedre vare på kvaliteten på reinsdyrkjøttet enn om du fryser inn kjøttet selv. Reinsdyrkjøttet som ligger i frysedisken i butikken blir pakket og frosset umiddelbart etter tilskjæring på slakteriet. Når kvaliteten på kjøttet er god før innfrysing, og innfrysingen skjer så hurtig som den gjør på slakteriene, vil kvaliteten være god også ved opptining.                                                                                                                                           

Reinsdyrbiff med glaserte rotgrønnsaker                                                                          

Riktig tining

Flere forsøk har vist at den beste måten å tine frossent kjøtt på er å legge det i kaldt vann. Først må du sørge for at emballasjen er vanntett og feilfri, slik at vannet ikke trekker inn til kjøttet. Du kan også legget kjøttet i en plastpose, fjerne luften i posen og lukke den før du legger posen i vann. Inneholder pakken luft, er det ikke så enkelt å holde den under vann, og innholdet trenger dessuten lenger tid på å tine siden luften isolerer kjøttet og holder kjøttet flytende i vannet. Da kan du legge noe tungt oppå, slik at pakken holder seg under vann.

Har du godt med tid, kan du gjerne legge pakken med frossent kjøtt i kjøleskapet for tining. 

Slik tiner du kjøtt raskt

 

Sist oppdatert: 9. oktober 2020

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant