Bord dekk deg

Ellen Tangvik fra Trondheim driver nettbutikken Bord dekk deg og er lidenskapelig opptatt av interiør og trender. Her er tips til den store høytid.

Hvor skal fiskegaffelen ligge og hvor mange glass kan du ha fremme? Trenger du å følge reglene, eller kan du vise frem din kreativitet på festbordet?

Ellen Tangvik fra Trondheim driver nettbutikken Bord dekk deg og er lidenskapelig opptatt av å skape trivelige rammer rundt måltidet.

–  Et flott bord kan være en isbryter som myker opp stemningen og får gjestene til å føle seg ekstra velkomne, sier Ellen Tangvik.

 

- Jeg er veldig glad i å samle venner og familie rundt et dekorativt middagsbord, forteller hun. - Det har nok hendt at noen har ristet litt oppgitt på hodet når jeg setter samme standarden på borddekkingen enten det er i en gamme i Bymarka eller ved Nidelven.

 

Tid for tradisjon

Borddekkingens historie

Ingen vet helt når borddekkingens historie starter, men i vår kultur kan vi spore den til den gresk-romerske banketten, som besto av aftensmåltidet med påfølgende symposium. Dette var den viktigste sosiale institusjonen i antikken.Skikken med å ligge til bords, i stedet for å sitte, ble innført ca. 300 f.Kr., og antas å stamme fra nomadisk tradisjon. Spiserommet var derfor innredet med lave benker og bord. De spiste med fingrene. Men vinen drakk de fra drikkekalker som gjerne var laget av sølv, keramikk eller glass, som vi kjenner fra Romerriket.Grekerne, som skapte det første siviliserte samfunnet i Europa, spiste derimot sittende – og til bords. Bordene var høye for vanlige måltider, og lave for de store bankettfestene som de likte å arrangere. De var rektangulære av form. I det fjerde århundret f.Kr. ble bordene runde, og bordbeina var ofte formet som dyreføtter, som for eksempel løvepoter. Når barn døde, fikk de gjerne med seg terrakottaminiatyrer i gravene. Slik har ettertiden fått et lite innsyn i innredningsstilen fra den greske antikken.Sitat: Avdelingsdirektør Widar Halén ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.:

 

Enkelt og elegant

Julen er for meg som for så mange andre en høytid hvor tradisjoner og hygge med familie står i fokus. På grunn av sykdom er vi ikke så mange rundt bordet lengre. Derfor blir det enda viktigere for meg å inkludere venner i feiringen. Før jul pleier vi og samles til juletapas. Sist år fikk alle en invitasjon i form av en oppskrift på tapas de skulle ta med til bordet. Slik ble det spennende også for meg som vertinne.

Hva preger borddekkingen?

Den er nok mye inspirert av de tradisjonene jeg er oppvokst med i seg. Lilla er alltid hovedfargen i adventstiden.  På julebordet liker jeg at noe av pynten er fra naturen som grankvister eller kongler. I tillegg skal det gjerne glitrer litt av bordet.

 

Hestesko

Den hesteskoformen som vi i dag setter bordene i når vi inviterer til store fester, stammer fra oldtiden. Da var ildstedet i midten, og gjestene satt benket rundt bordene. Først på 1600-tallet ble benkene byttet ut med stoler.Widar Halén

 

Lilla er adventsfargen fremfor noen.

 

Hva er trenden innen borddekking i år?

Det som er «in» vil være de samme trendene som for interiør og klær. Det vil si retninger som inneholder bestemte farger, teksturerer, materialer og produkter. Den romantiske stilen shabby chic har vart lenge i Norge. Hvis du ser bildene av pyntede bord de siste årene fra bloggere, vil du se mye gammelmannssølv, dus rosa og tilsvarende. Borddekking er heller ikke upåvirkelig av trender. Vi påvirkes av at det som selges mest også er det som er mest synlig i butikkene.

Granbar lukter jul og er dekorativ bordpynt

 

Retro

Julebordet i år er inspirert av trendretningen Retales som finner sin inspirasjon i 1850-90 årene. Bordløperen jeg har brukt ligner tweed som er et av mønstrene du finner innenfor denne tendensen. Retales har også fargene pastellrosa, vinterhvit, plomme og lys turkis. Jeg har brukt noe pastellrosa. Serviset og serviettene er gullfarget. Det som også er interessant fremover er at messing og kobber er tilbake.

Det jeg synes er spennende når bordet skal dekkes, er å velge litt fra ulike retninger. Viktigst er det å finne det lille ekstra som blir blikkfanget på bordet og å skape akkurat den rammen du vil ha rundt selskapet.

Jeg synes det er viktig å bruke litt tid til å pynte bordet til gjestene kommer. Det forteller dem både om anledningen, hvem vertinnen er og lar dem føle seg velkomne. Ofte blir bordet den første «snakkisen» i selskapet.

Hvor henter du inspirasjon?

Over alt! Jeg går alltid rundt med en skrivebok og noterer nye ideer. Magasiner, bloggere, - ja og en del utstillinger i butikker kan vekke min interesse. For ikke lenge siden var jeg i Sør-Frankrike hvor jeg benyttet anledningen til å titte inn i interiørbutikker. Jeg ble overrasket over hvor like butikkene var det norske. De små fortauskafeene hadde enkle borddekorasjoner som blomsterpotter i zink eller flere ulike typer fargede glass. Her så vi igjen de nostalgiske skiltene som har vært så populære.

Er det viktig å følge skikk og bruk når du dekker et bord?

Jeg vil si det avhenger av anledningen. Det kan være nyttig å sette seg inn i hvordan en gjør det, men ved mer uformelle anledninger er det bare å la fantasien sette grensene.

 Nok plass:

 • Gjestene har det mer komfortabelt hvis de har nok plass. Det bør derfor være minst 50-60 centimeter mellom tallerkenene.
 • Plasser tallerkenene en centimeter fra bordkanten.
 • Hvis du skal ha et ekstra fat til brød eller salat setter du det til venstre for kuverten.
 • For å være sikker på at gjesten får servert varm mat anbefales det å varme tallerkenene.

Bestikk i riktig rekkefølge:

 • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal benyttes. Det vil si at det bestikket man skal bruke til forretten ligger ytterst.
 • Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.
 • Det anbefales å pusse over bestikket med en kjøkkenhåndduk for å sikre at det ser pent ut.
 • Bestikket legges slik at den nederste delen er i linje med tallerkenens nedre kant.
 • Kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal ligge mot tallerkenen.

Et glass til hver drikke:

 • Glassene plasseres på en rett linje bak tallerkenen. Her gjelder det samme som for bestikk, de skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes.
 • Nytt glass for hver drikkesort.
 • Vannglassene plasseres til høyre for eller bak vinglassene.

 

Slik skal en korrekt oppdekt kuvert se ut. FOTO: TILBORDS

(Saken ble skrevet til jul 2013)

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.