Bolle med ost
BMO står for bolle med ost på dansk, eller rett og slett rundstykke med ost på norsk. Men for å telle som en BMO må det være mer enn bare et tilfeldig rundstykke med en osteskive på. Puristene sverger til et lyst, saftig surdeigsrundstykke, gjerne med sprø skorpe og seig krumme. Smøret skal være salt - og gjerne pisket - og osten vellagret og skåret i tykke skiver. Noen steder får du den ferdigsmurt, andre steder legges alt opp for egen montering. Sistnevnte er kanskje vinneren i Instagram-feeden.
Fra København til Oslo
Fenomenet fikk fart under pandemien. Mens kaféer og restauranter måtte holde stengt, kunne bakeriene fortsette å selge varer over disk. Da ble BMO et perfekt take-away-vennlig alternativ. Fra å være enkel frokostmat på farten ble den snart løftet til kultstatus - et lite statussymbol på storyen for å signalisere at det "går bra om dan", en slags dansk pendant til den franske croissanten. Og som så mange andre trender fra våre stilige naboer i sør har BMO sakte, men sikkert funnet veien til Oslo også.
Enkelt, men krevende
Men hvorfor akkurat nå? Forklaringen handler både om håndverk og estetikk. Danmark har hatt en brød- og osterevolusjon de siste årene, der surdeigsbaking, lokale råvarer og småskalaprodusenter er høyt versdsatt. BMO har dermed blitt et slags speilbilde av denne bølgen: enkel i uttrykk, men samtidig krevende - en lakmustest for både bakerens og osteprodusentens ferdigheter. En dårlig bolle eller smakløs ost er vanskelig å kamuflere med få elementer.
Billig luksus
En BMO kan koste alt fra noen tjuekroner på kiosken til nærmere hundrelappen på hippe bakerier. Men selv de dyreste variantene blir sett på som en rimelig luksus, i hvert fall sammenlignet med full brunsj på kafeer eller restauranter.
BMO er med andre ord blitt mer enn et rundstykke med ost. Den fungerer både som en enkel frokost, et kvalitetsstempel på godt håndverk og som et bilde av tidens mattrender.
Lag BMO hjemme
Et godt rundstykke, enten kjøpt eller hjemmelaget, ekte smør og en god, vellagret ost er alt du trenger for å lage BMO hjemme. Sett en deig kvelden før og lag eltefrie rundtstykker, eller gå for surdeigsrundstykker med frø, om du er på surdeigskjøret.