Kylling: På kjøkkenet

Med kylling på kjøkkenet har du mange muligheter for sunn og enkel middag!

Hvor lenge er kyllingkjøtt holdbart?

Når du har kjøpt kyllingkjøtt må det som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet når du kommer hjem. Der er produktene holdbare til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Åpnede produkter, eller grillet kylling i grillpose holder seg i to-tre dager i kjøleskap.

Hvor lenge er kyllingkjøtt holdbart i fryseren?

Kyllingkjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Selv i fryseboksen vil dette fettet etter noen måneder begynne å få litt harsk smak. Derfor anbefaler vi inntil 4 måneder i fryser.

Hva slags smaker passer sammen med kylling?

Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt. Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler.

Noen berømte kyllingretter

At kylling spises over hele verden, er disse rettene gode eksempler på: Coq au vin (tradisjonelt brukt hane) fra Frankrike, paella fra Spania, tandoorikylling fra India og tom kah gai fra Thailand.

Er kylling det magreste kjøttet?

Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 % fett og kalkunfilet 0,5 % fett. Fokusering på helse og sunn mat har bidratt til at folk i stadig større grad velger hvitt kjøtt.

Hvor mye skal kyllingen veie?

Kylling finnes i mange vektklasser. Rå kylling som brukes til grilling i butikk veier i hovedsak 750-1000 gram.

Hel kylling som selges rå veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil ca. 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men kan også fås i enkelte delikatesseforretninger.

Hvor mye kylling skal jeg beregne pr. porsjon

Det avhenger av om du velger små eller store kyllinger, og hva som serveres ved siden av kyllingen. Selv om små og store kyllinger har samme kvalitet, er det mer kjøtt i forhold til ben på de store. Velger du små kyllinger, for eksempel på 600 g, bør du beregne en halv til en hel kylling pr. person, mens en stor kylling på 1,5 kg kan være tilstrekkelig til 4-5 personer.

Hel rå kylling

Hel kylling veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil ca. 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men kan også fås i enkelte delikatesseforretninger. Kyllingen kan enten stekes hel etter stykkes til filet og lår. Av skroget kan man koke kraft, som er god basis for saus eller supper.

Kyllingfilet

Kyllingfilet er skinn og benfritt bryststykke av kylling. Inneholder kun 1,1 % fett. Kjøttet helstekes eller skjæres i biter som brukes i gryter eller wok. Den milde egensmaken gjør at alle sorter krydder og urter kan tilsettes.

Kyllingbryst

Er det samme som kyllingfilet med skinn og vingeben. Inneholder 4,6 % fett. Stekes enklest i ovn. Fyll gjerne en smakstilsetning under skinnet ved tilberedning.

Kyllinglår

Hele lår kan stekes som de er, eller deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår. Kyllingklubbene egner seg best til steking, mens overlårene også kan brukes til kokte retter.

Kyllingvinger

Rå kyllingvinger finnes ferske eller i butikkens frysedisk. Vingene kan også kjøpes ferdiggrillet. Kyllingvinger er populær kosemat!

Grillet kylling

Hel grillet kylling får man kjøpt fersk, rett fra grillen, i butikkens ferskvareavdeling. Den finnes også fersk, posepakket og delt i stykker. Grillet kylling hel eller delt i to finnes også i butikkens frysedisk. I all hovedsak er det kyllinger med en råvekt mellom 750 og 1000 g som grilles, men både større og mindre kyllinger finnes. Grillet kylling brukes i salater, gryteretter, pastaretter eller bare med en fargerik salat og ris eller godt bakverk ved siden av.

Marinert kylling

Det finnes etter hvert mange typer marinert kylling, men mest vanlig er fortsatt stekeklare kyllingstykker i aluminiumsfolie. De ulike typene varierer i smak etter hvilke kryddere som er tilsatt.

Kyllinglever

Kyllinglever er en delikatesse med mild og fin smak. Den er ekstra næringsrik og lett å bruke. Den selges frossen. Kyllinglever brukes til posteier, pateer og gryteretter.

Kjøttdeig av kylling

Man finner kjøttdeig av kylling i butikkens ferskvaredisk. Den inneholder kun 6,2 % fett og er et smakfullt alternativ for den som ønsker magert kjøtt. Er fin å lage kjøttkaker, kjøttboller, burgere eller gryteretter av.

Høns

I en del butikker kan du finne hele, frosne høns, i tillegg til gourmethøns/gullhøns. Dette er også hvitt kjøtt; med alle de positive egenskapene! Høns må koke i ca. 2 timer for å bli møre og deilige, slik at de for eksempel kan brukes til hønsefrikasse!