Egg som flyter

Det er mange myter om mat. Én av mytene er denne: Synker egget i et glass vann, er det greit å spise det. Flyter det, er det råttent. 

I Donald Duck kaster de råtne egg på hverandre. Og på mange norske matnettsider er denne testen om synkende eller flytende egg anbefalt. Flyter egget, er det råttent, liksom.

Faktum er at det ikke finnes råtne egg i salg i norske butikker. For det er ikke bakterier inne i eggene. Dette er blant annet godt dokumentert av Matforsk (Nofima). Og uten bakterier eller andre mikroorganismer inni egget, og med eggeskallet intakt, er det umulig å oppnå et råttent egg.

Men, norske egg kan likevel flyte i et vannglass uten å være det minste råtne. De har bare, en større luftblære i den butte enden. De er kanskje to, tre eller fire måneder gamle. Langt over stemplingsdatoen, men likevel helt OK.

Norske egg i særklasse

Og nå er vi ved sakens kjerne: Eggene her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over stemplingsdatoen. Så lenge de er oppbevart og transportert kjølig, gjennom en ubrutt kjølekjede, som de blir i Norge.

Egg var lenge noe en fikk direkte fra gården, derav navnet gårdsegg. De fleste familier hadde en gård de hentet egg fra, helt inntil for noen ti-år siden i mange landsdeler. Så ble egg å få på butikken og “et egg var et egg”. De var en liten selvfølge i ethvert norsk kjøleskap, og voldte oss sjelden hodebry. Bare når vi skulle bake en bløtkake og manglet egg, eller manglet egg til egg- og baconfrokosten i helgen. Kjøleskapene fikk eggehyller med egne “egg-hull” i kjøleskapsdøra, så vi lettere kunne oppdage når det ble tomt. Og da kjøpte vi bare mer.

Så vi noen gang på stemplingsdatoen? Og,var det noen stemplingsdato på eggekartongen? Vi hadde aldri tenkt over det, inntil år 2000. Da ble det omtalt i mediene at norske egg ble rammet av en EØS-bestemmelse, og fikk kortere holdbarhetstid.

 

Uheldige stemplingsregler

Ikke var vi vel EU-medlemmer, men likevel skulle noe av det norskeste norske - våre egne egg -plutselig bli så uholdbare at de måtte stemples med bare 28 dager fra verping til siste dato? Før hadde de riktignok en dato, det var 45 dager fra verping som sto stemplet på eggekartongen et sted, men det hadde vi ikke lagt merke til.

Aldri har vel det gode uttrykket “ta det med en klype salt” passet bedre. Eggene er de samme, de trygge, uten en eneste bakterie innenfor eggeskallet. Og med den samme jevne og supre kvaliteten i all slags matlaging, gjerne helt rå også.

Ta stemplingsdatoen på eggekartongen med "en klype salt". Eggene er holdbare og fullgode i flere måneder etter datoens utløp.

Butikkene er pålagt å selge egg mens det enda er en uke igjen til dato, - så forbruker får tid til å spise opp eggene. Dette er i seg selv en håpløs sak, i en verden hvor vi alle har større fokus på å unngå matsløsing og tilstreber å ikke kaste fullgod mat. Butikkene må altså kaste eggene fremfor å selge dem ved utløpt dato. Dermed går verdens tryggeste, sunneste og mest allsidige matvare til dyrefór på galt grunnlag.

 

Misvisende myter

Det er heldigvis krefter i sving for å gjøre noe med dette. Vi må få unntak fra stemplingsbestemmelsen når det gjelder norske egg. De er holdbare og fullgode i flere måneder etter datoutløp.

EØS-bestemmelsen om kortere stemplingstid bunner i et stort problem med salmonellabakterier i eggene i de fleste andre land. For er det først bakterier inne i egget, er det viktig med kjøling, for da vokser* bakteriene (* dvs. formerer seg) sakte. Det er først når salmonellabakteriene blir mange nok, at de kan gi magesjau, feber og innimellom alvorlige, kroniske lidelser. Men tiden teller også: Er bakteriene først inne i egget, formerer de seg for hver dag som går. Derfor må eggene selges så raskt som mulig, og derav pålegg om kortere stemplingstid.

Så håper vi at den sterke bølgen av fokus på matressurser og kampanjer for å redusere matavfall får fram myten om “egg som flyter”. Egg som flyter i norske vannglass har bare en større luftlomme, og er helt topp likevel. Ikke kast dem!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.