Varier spekematen

Den klassiske, norske måten å servere spekemat på er sammen med rømme, potetsalat, eggerøre og flatbrød. Kjempegodt! Men den som elsker spekemat vil gjerne ha litt variasjon og utfordringer for smaksløkene.

Det vanligste vel er å dekke opp med spekeskinke, fenalår og kanskje litt morrpølse/mårpølse/mørpølse (kjært barn har mange navn) når vi inviterer til spekematlag. Men det finnes også andre varianter å få kjøpt, som kanskje kan bidra til å gjøre anretningen mer spennende. De senere årene har norske produsenter latt seg inspirere av andre lands spekemattradisjoner, og nå finner du for eksempel både norskprodusert chorizo og pepperoni i handelen.

I tillegg er det kanskje på tide å variere tilbehøret. Det salte kjøttet egner seg for eksempel veldig godt sammen med ulike typer frukt, og klassikeren er skinke og melon. Prøv også jordbær, mango eller kanskje en fruktsalat eller frukt- og grønnsakssalsa.

Spekeskinke er dessuten en ypperlig smaksforsterker i andre retter, og kan gjerne sprøstekes og drysses over for eksempel fisk. Fyller du også litt spekeskinke i buken på en fjellørret før den grilles, får du en helt ny smaksopplevelse.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.