Myteomspunnet fyll med stolte tradisjoner

I Amerika hersker det sterke meninger om hva som er riktig fyll og i Norge hevder mange at det er med på å gjøre kjøttet saftigere. Det handler om stuffing, men hva er rett og hva er basert på rene myter? 

Stuffing eller fyll, er en blanding av ingredienser som brukes til å fylle et tomrom eller hull i en rett eller en matvare. Det kan være kjøtt, grønnsaker, egg eller frukt. Det er likevel mest i forbindelse med kalkun at ordet stuffing brukes.

Det var indianerne i Mexico som først alet opp kalkun, - først og fremst for å bruke fjærene til fjærpynt. Da de spanske conquistadorene invaderte Mexico på 1500-tallet ble de så imponert over denne fuglen, som de oppdaget at smakte så godt. Dette var opptakten til at kalkunen ble med “over dammen” tilbake til Spania og etter hvert flakset seg videre oppover i Europa. I dag kan vi takke tradisjonsbundne engelskmenn som måtte ha sin christmas turkey, for at den endelig kom hit til landet for cirka et halvt århundre siden. 

 

Familiestolthet

Når amerikanerne feirer sin Thanksgiving er familiens stuffing en helt sentral del av høytiden. Stuffingen er en familiestolthet, og den skal helst være akkurat slik den har vært i generasjoner. Likevel er det tre ingredienser som nesten alltid ser ut til å være med i stuffingen: Løk, stangselleri og salvie. I tillegg kommer altså alle de hemmelige ingrediensene som gjør stuffingen til familiens egen.

 

Stuffingmyten

Mange tror at kalkunen blir saftigere når du fyller den med stuffing, men dette er nok bare en myte. Saftig kjøtt oppnår du ved å steke fuglen til den akkurat er gjennomstekt.

Skal du fylle kalkunen med en kjøttbasert stuffing, må du beregne tretti minutter ekstra steketid. Det gjør at kalkunen må stå lengre i ovnen, selv om den egentlig er ferdig stekt. Dermed er det egentlig bedre å steke fyllet i en form ved siden av, og servere det som tilbehør.

Derimot vil en mindre kompakt stuffing, gjerne basert på frukt, urter, nøtter og/eller brød ikke forlenge steketiden. Frukt og urter kan også være med på å gi en ekstra smak og en piff til sausen.

Dersom man ønsker å langtidssteke kalkunen, anbefales det ikke å stuffe den med kjøttfyll. Grunnen er at varmen bruker svært lang tid for å trenge skikkelig inn i stuffingen, - og man kan i verste fall risikere at retten blir skjemt eller “sur”.

Enten du serverer kalkunen med eller uten stuffing, eller serverer en stuffing som tilbehør, smaker kjøttet utrolig godt i seg selv.  Med den flotte fuglen på bordet blir det garantert et festmåltid.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.