Mye godt av en hel kalkun

Når butikkene lokker med svært billig kalkun i tiden før jul, er det flere grunner til at du bør slå til. For det første er kalkun et magert og anvendelig kjøttslag som er godt egnet for de fleste retter, og dessuten får du både mye og god mat for en rimelig penge når du deler kalkunen opp i mindre stykker.

Her viser vi deg hvordan du deler en hel kalkun og presenterer noen forslag til hva du kan lage av de ulike kalkunstykkene.

Tining av frossen kalkun
For å minske væsketapet bør kalkunen tines i kjøleskap eller et kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn å tine en middels stor kalkun. La kalkunen være tildekket under tining og fjern innmatposen så snart kalkunen er tint.

Oppdeling av hel, rå kalkun
1. Skjær et snitt langs brystbenet og ned ved halsen langs ”ønskebenet”. Skjær ut brystfileten ved å la kniven følge skroget fra toppen og ned mot vingefestet. Løsne fileten ved å skjære et snitt på utsiden, fra lårfeste mot vingefeste. Gjør det samme på motsatt side. 

2. Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen.3. Lårene deles ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. 

4. Vingene løsnes ved å dele dem over i leddet.Ben ut overlåret slik
1. Bruk en liten spiss kniv og snitt et langsgående snitt i kjøttet inn mot benet. Bruk tommel og pekefinger til å frigjøre benet. Skjær/skrap løs knokene på hver side av benet.

2. Brett ut overlåret og fjern eventuelle hinner, sener og blodrester. 

 

Koking av kraft

Lys kraft
Del skroget i to og legg avskjær, ben og innmat (hjerte + kråsen) i kaldt vann en 20 minutters tid, for å trekke ut eventuelle blodrester. Hell fra vannet og tilsett kaldt vann slik at det dekker. Kok opp og skum godt av. Tilsett en gulrot og en løk i biter, det grønne på purren evt. stilker fra urter, et laurbærblad, noen hele pepper og salt. Skal du koke inn kraften etterpå er det lurt å ikke bruke så mye salt. Salt heller etterpå. La kraften trekke i minst to timer. Hvis du vil bruke kjøttet fra vingene til suppen, kan du eventuelt ta dem opp når de er kokt, plukke av kjøttet og legge ben og rester tilbake i kraften og koke videre. Sil kraften og bruk den til sauser, supper og trekke sylta. Det som blir til overs kan du fryse ned.

 

Mørkere kraft
Brun skrog, ben, innmat og avskjær i litt smør og hell på vann. Kok opp og skum godt av. Fortsett på samme måte som du lager lys kraft.


Innkokt kraft til saus og supper
Ha kraften i en vid kjele og la den fosskoke til den har kokt inn til halve. Du får en ekstra fin kraft å bruke til sauser og supper.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.