Lamme-entusiast?

Ferske lam har hovedsesong om høsten, men er det lam å få tak i til sommergrillen sier vi ikke nei takk!

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
MatPrat

Lam gir fin variasjon til grillmaten, og vil helt klart virke forlokkende på grillgjestene dine. Et lam veier ca. 20 kg, og hele lammet kan brukes til grilling, bare du vet å bruke de ulike råvarene riktig. Spennvidden er stor på hvordan lam kan brukes til grilling, alt fra lam indrefilet, som kun trenger et par minutter på grillen til et helgrillet lam som trenger tre timer for å bli ferdig.

Helgrillet lam

Det er vesentlig enklere å grille et helt lam enn å grille en smågris av samme størrelse, men krever på lik linje med smågris en spesialgrill. Hovedsesongen for lam er om høsten, men det slaktes iblant litt lam om sommeren også. Et helt lam må uansett bestilles i god tid før du skal ha det. Et lam på ca. 20 kg er nok til 40 mennesker. Er selskapet litt større enn det, kan det være lurt å supplere med ett eller flere lammelår i tillegg.

Helgrilling av lam er en hyggelig attraksjon på et stort arrangement eller selskap.

 

Store stykker av lam

Har du mange grillgjester, og ikke vil grille et helt lam, er det lurt å grille hele, store stykker. Lammelår er godt egnet til helgrilling, og er enkelt å servere. Lammebog og lammeribbe er to andre gode alternativer for helgrilling.

Lammebog og lammeribbe er sammen med lammelår smakfulle stykker som gjerne kan legges på grillen i festlige lag.

Den mest anvendelige grillen å bruke her er en vanlig gassgrill med lokk. Kullgrill med lokk er også anvendelig, men med kull er det en absolutt nødvendighet å kunne prinsippet med indirekte grilling. En hel ribbe bør dampes i folie en god time på grillen før den grilles for at kjøttet skal bli mørt, og at bena skal slippe kjøttet.

Grilldelikatesser

Hvis gjestene er litt færre, eller du ikke ønsker å grille store stykker er det flere muligheter med lam. En hel lammecarrè, som er ytrefileten med ribbenene på er skikkelig festmat. Ytrefilet og indrefilet er to andre stykker som egner seg til de store anledningene.

Vil du imponere gjestene med lekker og smakfull grillmat er lammecarré et sikkert valg.

Lam flatbiff er et flott stykke på grillen, som det kan bli en flott, liten lammeroastbiff av. Felles for alle disse stykkene er at de må grilles forsiktig, og serveres litt rosa inni. Da blir de saftig og gode. Bruk steketermometer!

Bruk steketermometer. Da kan du følge med på kjernetemperaturen på kjøttet og har bedre kontroll på når kjøttet er ferdig stekt.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.