Herlig og helgrillet i Hellas

Hellas er et kjent feriemål for nordmenn. Men landet byr på mer enn bare flotte strender, - kultur, historie og opplevelser er aldri langt unna. I påsken kulminerer tradisjon og tro i et overdådig etegilde, der helstekt lam er høydepunktet på menyen.


Foto:
 
Harald Gautneb Tekst: Nina Blågestad/COX

Kort om Hellas

Innbyggertall: 11, 3 millioner (2010)
Areal: 131 957 km2 og 16.000 kilometer kystlinje.
Hovedstad: Aten.
Antall øyer: 1 400 øyer i tillegg til fastlandet.
Hovedspråk: Nygresk.
Religion: Gresk-ortodoks.
Styreform: Demokratisk republikk.
Valuta: Euro, tidligere drakmer.
Tidssone: En time foran Norge.

Det er spesielt to ting grekerne tar alvorlig, - religion og mat. Er du i Hellas rundt påsketider kan du oppleve en feiring utenom det vanlige, -og kanskje det beste helgrillede lammet i verden. På første påskedag avsluttes fasten med et overdådig måltid, og mens lammet grilles samles familie og venner i fest og forberedelser. Lammet er både et religiøst symbol og en førsteklasses råvare, oppflasket som de er i den frie greske natur, og med de rene, gode smakene som kjennetegner gresk mat.

– Etter min smak får du ikke bedre lam noe annet sted i verden, forteller Hellas-kjenner og markedssjef i Lilleput Reiser, Harald Gautneb.

Turoperatøren sender nordmenn til greske perler utenfor allfarvei, der møtet med gjestfrie grekere, matkultur og opplevelser står i høysetet. Den økonomiske krisen har rammet Hellas hardt, spesielt storbyene, og derfor mener Gautneb grekerne vil ta ekstra varmt i mot turister denne sesongen.

For matentusiasten

Gresk mat er blant den sunneste i verden. Gode grønnsaker, fersk fisk, grillet kjøtt og sunn olivenolje preger måltidene, som ikke bare handler om å få i seg nok næring, men en sosial sammenkomst der familien samles og hygger seg.

Visste du at...?

  • Grekerne er de største ostespiserne i verden. Hver innbygger fortærer omtrent 25 kilo årlig!
  • Landet produserer nærmere 2,4 millioner tonn oliven hvert år.
  • I følge EU får kreterne i seg tre ganger mer olivenolje enn vi nordboere og er friskest i Europa.
  • Grekerne feirer ikke alltid påske samtidig med oss. Deres store festdag, første påskedag, feires i år 15. april, en uke etter vår.

Grekerne er kjent for sitt gode kjøkken, med rene, naturlige smaker. Grillet kjøtt er blant spesialitetene, som grillspydet souvlaki. Moussaka, tzatziki og gresk salat er kjent for de fleste, men grekerne har også en rekket annet godsaker å by på. Med overflod av ferske grønnsaker og urter, mye godt kjøtt og fisk fra Middelhavet, finner for det fleste sine favoritter. Det viktigste for grekerne er å bruke god tid, måltidene varer ofte i timevis.

I påsken er måltidene spesielt viktig, og en del av en urgammel tradisjon. Påsken begynner på skjærtorsdag da påskebrødet tsoureki, bakes. Det består blant annet av farget egg, som også er et viktig religiøst symbol.

Langfredag er den helligste dagen, da skal man ikke kokkelere. At fasten er ferdig feirer man først med en tradisjonell suppe etter midnattsmessen påskeaften, mens første påskedag er den store festdagen for grekerne. Etter solnedgang fyres grillen opp, og mens det hele lammet stekes, koser familie og venner seg med tilberedning av sideretter og godt drikke. Det lange måltidet der det helgrillede lammet deles og spises er påskens høydepunkt, og er du i Hellas på denne tiden, inviterer gjerne grekerne deg hjem for å vise hvordan akkurat de gjør det. Festen varer ofte til langt ut på natten, mens første påskedag er dagen for avslapping og rester.

For den opplevelseslystne

Historien er aldri langt unna i Hellas. Med sin geografiske plassering har landet fått innflytelse fra en rekke ulike kulturer.

Visste du at...?

  • Hellas har lokket til seg nordmenn i snart 60 år. I 1964 gikk det første charterflyet til Rhodos, Norges andre chartermål etter Mallorca.
  • 12 millioner turister besøker Hellas årlig, som dermed er et av verdens mest populære turistmål.
  • Gresk mattradisjon går over 4000 år tilbake. Den første kokeboken i verden ble faktisk skrevet av Archestratos, 330 år før Kristus.

I Aten, Olympia og Sparta kommer du tett innpå den greske historien, men de fleste steder har et museum eller et minnesmerke. Hellas nest største by, Thessaloniki, er en moderne storby der man kan kombinere kultur med shopping.

Her er det forholdsvis lite turister, en fin by å være turist i og et godt utgangspunkt til å ta seg videre. I tillegg er det kort vei til de flotteste badesteder langs kysten.

Landets rike historie byr også på mange religiøse og historiske steder. Man kan følge apostelen Paul sine fotspor gjennom Hellas eller besøke en av de mange utvalgte stedene som er finnes på UNESCOs verdensarvliste. Det finner du blant annet i gamlebyen på Korfu og middelalderbyen på Rhodos.

Nordmenns favorittøy Kreta har også mye å by på. Her kan du besøke Knossos, med verdens eldste badekar. Øya Spinalonga, som tidligere var koloni for spedalske er også verdt en visitt.

Hotellene i Hellas er kategorisert etter bokstaver, der L står for luksus og A er blant de beste i landet. Så går det gradvis nedover til E. I følge Visit Greece finnes det 352 000 hotellrom i landet. Privat overnatting og campingplasser er også et godt alternativ.

Grekerne spiser to store måltider om dagen, lunsj og middag. Ofte går de for grillet fisk til lunsj og grillet kjøtt til middag, begge ganger kombinert med mezés, gresk tapas, som det finnes utallige varianter av.

Hellas har mange gode restauranter å by på. En Taverna er et spisested uten fast meny. Estiatorio er en klassisk restaurant, mens en Psarotaverna er en fiskerestaurant. Er du ute etter grillmat, prøv en Psistària, mens på en Zacharoplastion finner du søtsaker. På Kafenio får du kaffe og men er du ute etter sterkere drikke, prøv en Ouzeri.  

Harald Gautnebs favorittrestaurant ligger Agios Nikolaos, helt syd på Peloponnes og heter Limani. Der spiser han gjerne en stor porsjon med friterte sardiner som er filetert, åpnet og ligner en sommerfugl. Gresk salat, brød og lokal hvitvin hører selvfølgelig til. Også restauranten Castro i Kardamili er et godt valg i følge eksperten.
– Der foretrekker jeg grillet svinekjøtt med friske grønnsaker. Eller en god lammegryte, sier han.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.