Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Toppbilde div svineretter ovenfra

Slik velger du kjøtt i et balansert kosthold

Kjøtt er en viktig kilde til en rekke næringsstoffer, og kan være et positivt bidrag til et sunt og variert kosthold. Her får du tips til hvordan gjøre gode valg i hverdagen.

Kjøtt er en viktig del av det norske kostholdet. Kjøtt forbindes av mange med god smak, matglede og norsk matkultur. Helsedirektoratet uttaler i sine kostråd at magre kjøttprodukter er viktig for de fleste for å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke næringsstoffer. Men hvilke produkter er magre og hva med tilberedningen og tilbehøret?

Kjenn ditt kjøttstykke

Kjøtt er et samlebegrep for ulike kjøttslag og kjøttprodukter. Dette gir store forskjeller både når det gjelder bruksområde og næringsinnhold.

Kostrådene anbefaler å velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter, og begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt (storfe, lam, svin og geit). Det anbefales at vi velger rent kjøtt fremfor bearbeidet. Ved å velge rent kjøtt har du mulighet til å skjære bort synlig fett selv – enten før eller etter steking. Rent kjøtt er dessuten fritt for tilsatt salt som de fleste av oss bør kutte ned på. Dersom kjøttet i tillegg er renskåret vil det ha et lavt fettinnhold og ha et høyt innhold av proteiner av god kvalitet. 

Hvis du ønsker magert kjøtt er det enkleste å velge rent kjøtt uten synlig fett, som for eksempel skinkebiff eller ytrefilet av svin, flatbiff, ytrefilet eller mørbrad av storfe, flatbiff av lam, eller kylling og kalkun uten skinn. Næringsinnhold og bruksområder er noe forskjellig for de ulike kjøttslagene. Varier derfor gjerne i hva du velger – både med tanke på ernæring, men også for matgledens del.

I bearbeidete produkter som pålegg, farser og pølser er det også store variasjoner i innhold av fett, salt og energi. Det er rom for alle matvarer og kjøttprodukter i kostholdet – men de produktene man spiser mye og ofte bør ikke inneholde for mye fett og salt. For å gjøre de gode valgene i butikken kan Nøkkelhullsmerket være et godt hjelpemiddel. 

Mengde

Å spise i tråd med kostrådene gir for et sunt og variert kosthold. Av rødt kjøtt anbefales det å innta opptil 500 gram ukentlig. Denne mengden gjelder ferdig tilberedt kjøtt, og tilsvarer 700-750 gram råvare. Dette utgjør to til tre middager i uken pluss litt kjøttpålegg. For kylling og kalkun, som regnes som hvitt kjøtt, gjelder ikke denne begrensningen. Middagene resten av uken kan for eksempel bestå av egg, hvitt kjøtt, fisk og belgvekster – i tillegg til potet, pasta, ris eller brød (gjerne fullkornvarianter) og rikelig med grønnsaker. 

Rent kjøtt trekker ikke til seg fett under steking

Tvert imot så kan en del av fettet smelte ut i stekepannen eller gryta under varmebehandling. Riktig tilberedningsmetode ved steking av kjøtt kan ha innvirkning på hvor sunt måltidet blir.

3 gode tips til et sunt stekeresultat

  • Unngå for høy temperatur, slik at kjøttet ikke blir brent.
  • Velg stekefett som egner seg til steking.
  • Vask stekepannen etter bruk.

Les her for mer informasjon om sunn tilberedning av kjøtt 

Tenk på måltidet som en helhet

Sunn mat kan være så mangt. Et hovedprinsipp er at det er viktig med variasjon og balanse. For mange er middag det måltidet som bidrar til størst variasjon i kostholdet. Tallerkenmodellen er et godt verktøy for å legge opp et velbalansert måltid. Huskeregelen er:

  • 1/3 magert kjøtt, fisk, egg eller belgvekster.
  • 1/3 poteter, ris, pasta eller brød (fortrinnsvis fullkornvarianter).
  • 1/3 grønnsaker.

Fargerikt tilbehør

Tilbehøret er viktig for hvor sunt måltidet er. En fargerik salat, ovnsbakte- eller kokte grønnsaker, puréer, moser eller råkost bidrar til variasjon i kostholdet. Det tilfører nødvendige næringsstoffer og gjør måltidet innbydende og fristende.

SUNN-kategorien på MatPrat

Ønsker du inspirasjon til sunne oppskrifter? Sjekk ut SUNN-kategorien her på MatPrat. Alle oppskrifter som tilhører denne kategorien er næringsberegnet, og tar utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd. Les mer om bakgrunnen for SUNN-kategorien her.

Flest hverdager

Det er næringsinnholdet i de matvarene vi spiser ofte og mye av som har størst betydning for hvor sunt kostholdet vårt totalt sett er. Det er plass til alle matvarer i kostholdet vårt, men det er hvor mye og hvor ofte du spiser de som teller. Sammen med fysisk aktivitet er variasjon og balanse i kostholdet avgjørende for en sunn livsstil.

La deg inspirere, og ikke glem kosen og matgleden!

Sist oppdatert: mandag 30. mai 2022

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer.

Helsenorge.no. Kostråd. Lest: 19. desember 2017.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11738, server:MP-PRD-WEB11 06.10.2024 17:53:11