Svinekam med ovnsbakte gulrøtter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Saftig svinekam med sprø og deilig svor! Server den med fargerike ovnsbakte grønnsaker og du har en deilig søndagsmiddag eller festmiddag i romjula. 

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg svinekam uten ben
  • 3 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper
  • ca. 2 dl vann

Ovnsbakte gulrøtter:

  • 8 stk. gulrot
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 2 båter hvitløk
  • 3 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper

Hel syltet løk:

  • 10 stk. rødløk
  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 dl eddik, 7 %

Slik gjør du

Forvarm stekeovn til 230 °C.

  1. Bruk en skarp kniv og lag ruter i svoren. Gni svinekammen inn med salt og nykvernet pepper. Legg den i en langpanne eller en ildfast form. 
    Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan svinekammen dampes først og rutes etter damping.
  2. Hell på kokende vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Damp svinekammen i stekeovnen i ca. 45 minutter. 
  3. Ta formen ut av ovnen, ta av folien og stikk inn et steketremometer i den tykkeste delen av svinekammen. Sett formen tilbake i stekeovnen, og stek videre på 175 °C til termometeret viser 74 °C. Dette tar 1 - 1,5 timer. La svinekammen hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den. 
    Ekstra sprø svor får du ved å sette på overvarme/grill mot slutten av steketiden. Pass godt på, det tar 1-2 minutter til svoren “blåser” seg opp.
  4. Skrell gulrøttene. Del dem først i to og så i fire på langs. Legg gulrøttene i en ildfast form sammen med frisk rosmarin. Legg på noen klatter smør, og krydre med salt og pepper. Sett formen midt i stekeovnen og bak gulrøttene på 200 °C i ca. 10 minutter, til gulrøttene er møre.
  5. Skrell rødløken, men la den fortsatt være hel. Kok opp vann, sukker og eddik i en kjele og legg i løken. La løken koke forsiktig i 5 minutter. Skru av platen og la løken ligge å trekke i den varme laken.

Server svinekam med ovnsbakte gulrøtter, syltet rødløk og kokte poteter.