Helkokt laks (ørret)

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helkokt laks og ørret oser av norske tradisjoner. Passer perfekt som smakfullt og dekorativt element på koldtbordet eller på julebordet.

Ingredienser

6  porsjoner
  • ca. 2,5 kg laks eller ørret

Kokelake:

  • 50 g salt , per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 stk. gulrot , i terninger
  • 0,5 stk. løk , i skiver
  • 1 ts hel hvit pepper

Til pynt:

  • 2 stk. sitron , i båter
  • 1 pk majones
  • 1 bunt frisk kruspersille

Slik gjør du

Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter i koketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.