Helkokt laks (ørret)

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helkokt laks og ørret oser av norske tradisjoner. Passer perfekt som smakfullt og dekorativt element på koldtbordet eller på julebordet.

Ingredienser

10  porsjoner
  • ca. 2,5 kg laks eller ørret

Kokelake:

  • 50 g salt , per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 stk. gulrot , i terninger
  • 0,5 stk. løk , i skiver
  • 1 ts hel hvit pepper

Til pynt:

  • 2 stk. sitron , i båter
  • 1 pk majones
  • 1 bunt frisk kruspersille

Slik gjør du

Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter i koketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.