Shawarma - döner kebab

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det skal noe til for å lage en perfekt hjemmelaget shawarma-kebab uten den tradisjonelle kebabgrillen, men med gode råvarer og riktig krydder kan vi lage en rimelig god kopi, synes vi! Og lefsene baker vi selv, så klart.

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg lammestek i tynne skiver
  • 1 ss spisskummenfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,5 ts kajennepepper
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts salt
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 4 ss nøytral olje
  • saft av 0,5 stk. sitron
  • 2 stk. store potet

Til servering

  • 1 stk. agurk
  • 250 g cherrytomat , gjerne gul og rød
  • 1 stk. løk
  • 0,5 potte frisk koriander eller mynte

Shawarma-dressing

  • 3 dl gresk yoghurt
  • 0,5 stk. lime
  • 2 ss tahini
  • 3 båter hvitløk
  • 3 ss frisk dill
  • 3 stilker frisk mynte

Yoghurtlefser

  • 750 g gresk yoghurt
  • 750 g hvetemel
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Skjær lammestek i tynne skiver.
  2. Ha spisskummen og korianderfrø i en mortet og knus dem grovt. Ha i paprika, gurkemeie, nellik, allehånde, kanel, pepper,  og salt og bland godt. Tilsett hakket hvitløk, sitron og olje og kna det hele sammen til en glatt saus.
  3. Pensle hvert kjøttstykke med kryddersausen. 
  4. Skrell potetene og skjær av bunnen så de står stødig. Fest to grillspyd på toppen av hver potet og træ kjøttskivene på spydene i ca. 10 cm høyde.
  5. Stek i stekeovn på 175 °C eller på grill i ca. 45 minutter, til kjøttet er gjennomstekt og har en kjernetemperatur på 70 °C. 
  6. Bland sammen yoghurt, limesaft, tahini, hvitløk. hakk dill og mynte fint og bland det i dressingen. smak til med salt og kvernet pepper.
  7. Bland yoghurt og det meste av hvetemelet og salt i en arbeidsbolle og elt det sammen til en myk, men ikke klebrig deig. Tilsett litt mer mel om nødvendig.
  8. Del deigen i jevnstore emner. Dryss mel på benken og kjevle ut hvert emne så tynt som mulig (1-2 mm).
  9. Stek en og en lefse på takke eller i tørr stekepanne. Snu lefsene når de begynner å få brune flekker og stek ferdig på andre siden. Hold lefsene varme i et rent kjøkkenhåndkle.
  10. Skjær kjøttet av spydene og fyll det i lefsene sammen med dressingen, agurk, tomat, løk og urter. Rull lefsen sammen til en tet rull og pakk i litt matpapir. 

Det er en stor porsjon krydderblanding. Fyll resten av krydderet i et glass og spar det til neste gang du får lyst på shawarma, eller bruk det i gryteretter med lam.

Det finnes også ferdige poser med shawarma/döner kebab-krydder i velassorterte matbutikker eller spesialforretninger.

Du kan også kjøpe ferdige lefser eller store pitabrød som er perfekte til shawarma.