Shawarma - döner kebab
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Det skal noe til for å lage en perfekt hjemmelaget shawarma-kebab uten den tradisjonelle kebabgrillen, men med gode råvarer og riktig krydder kan vi lage en rimelig god kopi, synes vi! Og lefsene baker vi selv, så klart.
Ingredienser
porsjoner
-
1,5 kg lammestek i tynne skiver -
1 ss spisskummenfrø -
1 ss korianderfrø -
2 ts paprikapulver -
1 ts gurkemeie -
0,5 ts kajennepepper -
0,25 ts malt nellik -
0,5 ts malt allehånde -
0,5 ts malt kanel -
0,5 ts kvernet pepper -
1 ts malt kardemomme -
1 ts salt -
4 båter finhakket hvitløk -
4 ss nøytral olje -
saft av
0,5 stk. sitron -
2 stk. store potet
Til servering
-
1 stk. agurk -
250 g cherrytomat , gjerne gul og rød -
1 stk. løk -
0,5 potte frisk koriander eller mynte
Shawarma-dressing
-
3 dl gresk yoghurt -
0,5 stk. lime -
2 ss tahini -
3 båter hvitløk -
3 ss frisk dill -
3 stilker frisk mynte
Yoghurtlefser
-
750 g gresk yoghurt -
750 g hvetemel -
1 ts salt
Slik gjør du
- Skjær lammestek i tynne skiver.
- Ha spisskummen og korianderfrø i en mortet og knus dem grovt. Ha i paprika, gurkemeie, nellik, allehånde, kanel, pepper, og salt og bland godt. Tilsett hakket hvitløk, sitron og olje og kna det hele sammen til en glatt saus.
- Pensle hvert kjøttstykke med kryddersausen.
- Skrell potetene og skjær av bunnen så de står stødig. Fest to grillspyd på toppen av hver potet og træ kjøttskivene på spydene i ca. 10 cm høyde.
- Stek i stekeovn på 175 °C eller på grill i ca. 45 minutter, til kjøttet er gjennomstekt og har en kjernetemperatur på 70 °C.
- Bland sammen yoghurt, limesaft, tahini, hvitløk. hakk dill og mynte fint og bland det i dressingen. smak til med salt og kvernet pepper.
- Bland yoghurt og det meste av hvetemelet og salt i en arbeidsbolle og elt det sammen til en myk, men ikke klebrig deig. Tilsett litt mer mel om nødvendig.
- Del deigen i jevnstore emner. Dryss mel på benken og kjevle ut hvert emne så tynt som mulig (1-2 mm).
- Stek en og en lefse på takke eller i tørr stekepanne. Snu lefsene når de begynner å få brune flekker og stek ferdig på andre siden. Hold lefsene varme i et rent kjøkkenhåndkle.
- Skjær kjøttet av spydene og fyll det i lefsene sammen med dressingen, agurk, tomat, løk og urter. Rull lefsen sammen til en tet rull og pakk i litt matpapir.
Det er en stor porsjon krydderblanding. Fyll resten av krydderet i et glass og spar det til neste gang du får lyst på shawarma, eller bruk det i gryteretter med lam.
Det finnes også ferdige poser med shawarma/döner kebab-krydder i velassorterte matbutikker eller spesialforretninger.
Du kan også kjøpe ferdige lefser eller store pitabrød som er perfekte til shawarma.