Hjemmelaget søtpotetchips

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Alle elsker søtpotetfries, og det går fint an å lage dem hjemme. Her har du to uike måter å lage dem på: fritert i olje eller stekt i stekeovn. Søtpotetfries passer som tilbehør til for eksempel burger, eller servert alene med en god dip som en  koserett.  

Ingredienser

porsjoner
  • 850 g søtpotet
  • 1 l frityrolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

Frityrstekt:

  1. Vask søtpotet og kutt dem først i skiver på langs og deretter i fingertykke staver. Legg stavene i en bolle hell i kaldt vann. La stå i minst en halv time, gjerne lenger (dette er for å trekke ut stivelse av søtpotetene, noe som vil gjøre dem sprøere) Tørk stavene godt med tørkepapir eller kjøkkenhåndkle.
  2. Varm olje i en panne med høye kanter eller i en gryte til den er 180°C.
  3. Stek søtpotetfries i flere omganger i oljen til de er gylne og sprø. Løft dem ut av oljen med en hullsleiv, og la dem renne av seg på tørkepapir.
  4. Er ikke friesen sprø nok, kan du fritere dem en gang til i noen minutter. 
  5. Rør rundt jevnlig sånn at de får lik farge på begge sidene.
  6. Ta dem opp med en hull-sleiv og legg over på et tørkepapir,
  7. Dryss over salt og eventuelt andre krydder og server med en gang.

I stekeovn:

  1. Vask søtpotet og kutt dem først i skiver på langs og deretter i fingertykke staver.
  2. Ha stavene i en kjele med vann. Kok opp og la dem koke i 4-5 minutter. Hell av vannet og damp dem tørre et par minutter.
  3. Legg bakepapir på et stekebrett og legg søtpotetstavene utover papiret.
  4. Pensle stavene med litt olje og krydre med salt og pepper.
  5. Sett stekebrettet midt i ovnen på 225 °C, og stek til søtstavene har fått en fin, gyllen farge og har blitt litt sprø i kantene, ca. 15 minutter. Snu gjerne litt på stavene en gang under stekingen. 

Server gjerne søtpotetfriesen med en god dip, for eksempel en chilimajones.