Fransk løksuppe
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
En klassissk fransk løksuppe er laget av enkle ingredienser, men smaker vidunderlig. Vær tålmodig og la løken steke seg ordentlig gyllenbrun, så er belønningen en helt nydelig suppe!
Ingredienser
porsjoner
-
5 stk. løk -
2 ss nøytral olje eller smør -
0,5 ts sukker -
5 båter hvitløk -
1 l grønnsak- eller kjøttbuljong (utblandet) -
2 stilker frisk timian -
1 stk. laurbærblad
Til servering
-
4 dl brødkrutonger eller skiver ristet brød -
2 dl revet ost
Slik gjør du
- Skjær løken i ca. 4-5 mm tykke skiver.
- Varm en romslig kjele og ha i olje og løk. Stek løken på middels varme til den er myk og blank. Dryss over sukker og stek videre til løken har fått en fin, gyllenbrun farge. Finhakk hvitløk og tilsett mot slutten av steketiden.
- Hell buljongen i kjelen og kok opp. Tilsett timian og laurbærblad. Senk varmen og la suppen småkoke i minst 15-20 minutter, gjerne lenger. Smak til med salt og kvernet pepper.
- Plukk ut laurbærblad og timianstilk og fordel suppen i skåler. Dryss over brødkrutonger og topp med revet ost. Sett skålene på brett midt i ovnen på 225 °C i 3-5 minutter, til osten begynner å bli gyllen. Server med én gang.
Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du erstatte smør og ost med plantebaserte alternativer. Dryss gjerne over en skje næringsgjær for parmesan-lignende smak.
Vi har også en god oppskrift på løksuppe med kylling som du bør lage en gang.