Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Birria taco

Ingredienser

6  porsjoner
  • ca. 1 kg benfri høyrygg av storfekjøtt , bog eller oksehaler
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1 stk. løk
  • 6 båter hvitløk
  • ca. 1,5 l oksekraft , eventuelt vann + buljongterning
  • 3 stk. laurbærblad

Chilipuré:

  • 4 stk. guajillo chili
  • 4 stk. ancho chili
  • 2 stk. chili de arbol
  • 8 stk. hel pepper
  • 2 ts meksikansk tørket oregano
  • 1 ts spisskummenfrø
  • 2 ts korianderfrø
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt kanel
  • 1 boks hermetisk cherrytomat (á 400 g)
  • 2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

Til servering:

  • 1 stk. finhakket løk
  • 1 potte finhakket frisk koriander
  • ca. 20 stk. maistortilla eller hvetetortilla
  • 300 g revet mozzarella
  • 2 stk. lime
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (5)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Birria taco! Denne trendy tacoretten med langtidskokt storfekjøtt, full av meksikanske smaker, er både cheezy, saftig og utrolig digg!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

6  porsjoner
  • ca. 1 kg benfri høyrygg av storfekjøtt , bog eller oksehaler
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1 stk. løk
  • 6 båter hvitløk
  • ca. 1,5 l oksekraft , eventuelt vann + buljongterning
  • 3 stk. laurbærblad

Chilipuré:

  • 4 stk. guajillo chili
  • 4 stk. ancho chili
  • 2 stk. chili de arbol
  • 8 stk. hel pepper
  • 2 ts meksikansk tørket oregano
  • 1 ts spisskummenfrø
  • 2 ts korianderfrø
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt kanel
  • 1 boks hermetisk cherrytomat (á 400 g)
  • 2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

Til servering:

  • 1 stk. finhakket løk
  • 1 potte finhakket frisk koriander
  • ca. 20 stk. maistortilla eller hvetetortilla
  • 300 g revet mozzarella
  • 2 stk. lime

Slik gjør du

Tradisjonelt lages Birria taco med geit, men vi har valgt å bruke storfe. Du kan også bruke lammekjøtt eller sau om du ønsker. Vi har lagd retten med høyrygg, men du kan gjerne bruke bog eller oksehaler. Beregn litt mer kjøtt dersom du bruker en stykningsdel med bein. 

  1. Skjær kjøttet i store biter, og krydre med salt og pepper. Brun kjøttbitene på alle sider i en jerngryte med litt olje. Brun gjerne flere omganger, slik at temperaturen i gryta holder seg høy og kjøttet får en god stekeoverflate. Sett kjøttet til side i en dyp tallerken/skål. 
  2. Rens løk og hvitløk. La stilkfestet på løken sitte på, og del løken i fire. Fres løk og hvitløk i gryta til løken er blank 
  3. Ha kjøttet tilbake i grytata også med kjøttsaften som har dannet seg i skålen. Hell på kraft og ha i laurbærblad. Kok opp, sett på lokk og la det trekke i ca. 30 minutter.  
  4. Klipp eller skjær av toppen på de tørkede chiliene og rist ut frøene. Du kan også ta med noen frø dersom du ønsker en litt sterkere gryte. Fres chiliene i en tørr panne, slik at aromaene kommer frem. Ha på litt vannkok opp, og skru ned varmen. La det trekke i ca. 20 minutter slik at chiliene blir myke.  

I oppskriften brukes 3 ulike typer chili, som hver av dem bidrar med ulike smaker. De tørkede chiliene får du tak i på spesialbutikker med meksikanske produkter, eller på internett. Du kan til nød erstatte dem med vanlig chili, men smaksbildet vil bli et ganske annet. Juster i såfall mengden slik at du ikke får en veldig sterk gryte. Ha også i røkt paprika for å få frem litt røkt smak.

  1. Hell vannet av chiliene, og ha myke chili i en blender sammen med løk og hvitløk fra gryta. Ha også pepper, oregano, spisskummen, koriander, nellikkanel og hakkede tomater i blenderen. Kjør til en glatt puré. Er puréen for tykk, spe med litt av kraften fra kokingen av kjøttet. Smak til med litt eplecidereddik og salt.  
  2. Ha purèen i gryta med kjøttet, rør litt rundt og sett på lokk. Nå skal gryta trekke til kjøttet er helt mørt, 2 ½-3 timer 
  3. Løft opp kjøttet fra gryta. Bruk 2 gafler og riv kjøttet i mindre biter. 

Sett sammen en Birria taco:  

  1. Finhakk løk og koriander, bland det sammen og smak til med litt limesaft og salt.  
  2. Varm en stekepanne. Dypp en lefse i kraften og legg den i pannen. Stek til den er litt sprø på den ene siden, snu lefsen og legg på revet ost og kjøtt. Brett sammen lefsen, og stek på begge sider til osten har smeltet og lefsen har blitt litt sprø. 

Bruk små maislefser eller hvetetortilla. Får du ikke tak i kan du stikke ut 2-3 små lefser av en større tortillalefse. Ofte serveres Birria taco'en i doble lefser, dvs. at du først dypper en lefse, steker den, legger på ost, dypper en ny lefse som du legger over, og deretter fyller med kjøtt. En fordel vil være at lefsene holder fyllet lettere på plass, men du må da altså beregne dobbel mengde lefser. 

  1. Gjenta på så mange lefser du ønsker å servere. Skal du servere mange, legg de stekte lefsene på et bakepapirkledd stekebrett og hold dem varme i ovn på 160 °C.  
  2. Ha litt av blandingen med løk og koriander i kraften. Smak også til med limesaft og hell opp i små serveringsskåler. 
  3. Anrett taco’ene på et stort serveringsfat og dryss over litt av blandingen med løk og korianderServer noen limebåter ved siden av. Dypp tacoen i kraften og nyt! 

Birria taco

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Alt blir bedre med

Podcast-episode: Taco 2.0 med birria tacos og carnitas

Podcast-episode: Grytefavoritten høyrygg

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5112, server:MP-PRD-WEB13 01.06.2023 00:15:29