Urtestekt kalkunbryst

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt kalkunfilet er nydelig mat til jul, nyttår og andre fester. Skjær den stekte kalkunfileten i pene skiver og server den med deilige aspargesbønner og rød grønnkål.

Ingredienser

porsjoner

Urtestekt kalkunbryst:

  • 1200 g kalkunfilet med skinn
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 1 ss hakket frisk estragon
  • 1 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • ca. 1 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) eller hønsebuljong
  • 1 dl sherry
  • 5 ss hvetemel
  • 3 dl kremfløte eller matfløte
  • ca. 4 dråper sukkerkulør (til fin farge)
  • 1 ss dijonsennep
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Aspargesbønnesalat:

  • 250 g aspargesbønner
  • 0,5 pk rød grønnkål
  • 1 pk sukkerertspirer
  • 2 dl hakkede mandler

Slik gjør du

  1. Legg kalkunfileten i en ildfast form eller langpanne. Dryss olivenolje, salt, pepper og hakkede urter over fileten og stek den i ovn på 180 °C i ca. 50 minutter eller til steketermometeret viser 68 °C. La kalkunbrystet hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp.
  2. Kok opp kraft eller hønsebuljong og sherry i en kjele.
  3. Rist hvetemel og vann i et glass til en meljevning, og spe i sausen under omrøring. Kok sausen i ca. 10 minutter. Ha i fløte og kok ytterligere noen minutter. Juster fargen med litt sukkerkulør og smak til med sennep, salt og pepper.
  4. Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i to minutter. Skyll dem godt etter at de er ferdig kokt.
  5. Skjær kalkunfileten i skiver.
  6. Vend aspargesbønner, grovhakket grønnkål og sukkerertspirer i stekesjyen fra kalkunen. Dryss mandler over før servering.