Thanksgiving-kalkun med løk- og selleristuffing

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Her er oppskrift på alt du trenger til Thanksgiving-kalkunen; stuffing, søtpoteter, potetmos, tranebærsaus og fløtesaus. 

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 5 kg
  • ca. 3 ss smeltet smør til pensling
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper

Løk- og selleristuffing:

  • 2 stk. grovhakket løk
  • 4 stilker grovhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 300 g frisk sjampinjong
  • 1 stk. loff i terninger
  • 250 g smør
  • 1 bunt hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum eller litt tørket
  • 4 ss hakket frisk salvie eller litt tørket
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Søtpoteter:

  • 3 stk. søtpotet
  • 200 g smør
  • 1,25 dl brunt sukker
  • ca. 0,5 dl vann (evt. litt mer)

Hjemmelaget potetmos:

  • ca. 15 stk. potet
  • 100 g smør
  • ca. 2 dl matfløte , evt. melk eller kremfløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Tranebærsaus:

  • 0,75 dl vann
  • 5 dl tranebær
  • 200 g sukker
  • skall av 1 stk. appelsin

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
  • 1,5 dl hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 pose pepper
  • 4 dråper sukkerkulør
  • ca. 2 ss portvinsgelé / ripsgelé
  • eller 2 ts dijonsennep

Slik gjør du

Pynt for eksempel fatet med bladpersille, fiken, sharonfrukt, små paprika og papaya. Server kalkunen med søtpoteter, potetmos, kokte gulrøtter, tranebærsaus og fløtesaus.