Skinkestek i leirgryte
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Bruk av leirgryte er en eldgammel koketeknikk. Provencekrydder gir denne skinkesteken en nydelig smak av Frankrike. De deilige rotgrønnsakene får masse deilig smak av sjyen de kokes i.
Ingredienser
8 porsjoner
-
2 kg skinkestek med svor -
2 ts salt -
1 ts pepper -
2 ts provencekrydder -
4 stk. gulrot -
2 stk. løk -
1 stk. sellerirot -
4 båter hvitløk -
2 dl hvitvin
Slik gjør du
- Rut svoren med en skarp kniv. Pass på at du bare ruter i fettet og ikke helt ned til kjøttet.
- Gni steken godt inn med salt, pepper og provencekrydder. Har du litt ekstra tid - gjør gjerne dette dagen i forveien slik at steken får ta til seg enda mer smak.
- Del gulrot og selleri i biter, løk i båter og finhakk hvitløk.
- Legg grønnsakene i bunnen på leirgryten, eller i en ildfast form. Plasser steken oppå grønnsakene og hell over vinen.
Husk å bløtlegge leirgryten i kaldt vann i minst én time før bruk. Er del lenge siden gryten har vært i bruk, bør den ligge i vann over natten. Sett leirgryten inn i kald ovn, så risikerer du ikke at den sprekker av temperaturforskjellen!
- Legg lokk på formen, eller dekk med aliminiumsfolie. Sett leirgryten i kald ovn og sett temperaturen på 225 °C. Stek i ca. 2 1/2 time, eller til steketermometeret viser 75 °C dersom du bruker det.
Bruk gjerne grillelementet et par minutter på slutten av steketiden slik at svoren blir knasende sprø.
Server med godt, ferskt brød eller små poteter.