Ribbe med bakte rødløk

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ribbe med sprø svor og klassisk tilbehør står på bordet hos mange på selveste julaften. Vil du nyte den deilige ribba i førjulstiden eller noen av de andre juledagene, kan du prøve den med bakte rødløk og en smakfull mandel- og kaperspesto.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg tynnribbe eller familieribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • ca. 2 dl vann

Mandel- og kaperspesto:

  • 100 g mandler
  • 3 ss kapers
  • 2 båter hvitløk
  • 0,5 bunt bladpersille
  • ca. 3 dl virgin olivenolje
  • 4 ss finrevet parmesan
  • skall og saft av 0,5 stk. sitron
  • 0,5 ts salt , gjerne urtesalt
  • 0,5 ts pepper

Bakte rødløk:

  • 4 stk. rødløk
  • 1 ss olivenolje , eventuelt smør/kryddersmør
  • 0,5 ts flaksalt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 2 kvister frisk rosmarin

Slik gjør du

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
  2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
  3. Sett langpanna midt i ovnen på 230 °C og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
  5. Start med å skålde mandlene til pestoen. Det gjør du ved å legge mandlene i en kjele med kokende vann til mandlene "blåser seg opp". Hell av vannet, og fjern skallet på mandlene. Kjør skåldede mandler sammen med kapers, hvitløk og persille i en hurtigmikser, og spe med olivenolje. Tilsett revet parmesan og sitronskall, og smak til med salt og pepper. Om du synes den er for tykk, så juster konsistensen med litt vann.
  6. Rens rødløk, og skjær av bunnene slik at løkene står støtt. Skjær et lite kryss-snitt på toppen av løkene og sett dem i en ildfast form. Hell over olivenolje (eventuelt smør/kryddersmør), og krydre med salt og pepper. Legg rosmarinkvister i formen. Sett formen i stekeovn når det er ca. en halv time igjen av steketiden på ribba, og stek i ca. 40 minutter, eller til løken er mør og har fått en fin farge. 

 

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.