Prinsessekake

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En fantastisk god kake laget av gjærdeig som er fylt med kanel, rosiner og deilig vaniljekrem! 

Ingredienser

1  porsjoner
  • 75 g smør
  • 7,5 dl hvetemel
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 1 stk. egg
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 dl melk
  • 0,5 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling (kan sløyfes)

Fyll:

  • 3 dl vaniljekrem
  • 50 g romtemperert smør
  • 2 ss sukker
  • 0,5 ts maisenna
  • 1 ts malt kanel
  • 1,5 dl rosiner

Slik gjør du

Skal du lage vaniljekrem fra bunnen av, startet du med dette først. Du kan også kjøpe ferdig vaniljekrem fra butikken. 

  1. Ha hvetemel, sukker, bakepulver, salt, egg, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  1. Kutt smør i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk.

    Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

  2. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse. 
  3. Rør sammen romtemperert smør, sukker, kanel og maisenna til kanelfyllet.
  4. Kjevle deigen ut til et rektangel. Smør på 1 dl vaniljekremem på den ene halvdelen og kanelfyll på den andre. Dryss over rosiner. Rull deigen tett sammen til en lang pølse. 
  5. Ha bakepapir i en rund kakeform på 24 cm i diameter.
  6. Del pølsen i 15 emner og plasser dem med litt mellomrom i formen. Dekk til formen, og la bollene heve i ca. 30 minutter. 
  7. Ha vaniljekrem i en sprøytepose og sprøyt vaniljekrem mellom bollene og der det er plass.
  8. Pensle snurrene med sammenvispet egg.
  9. Stek prinsessekaken på 200 °C i 30 minutter nederst i ovnen.

Dekorer kaken med en enkel melisglasur av melis og eggehvite.