Prinsessekake
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En fantastisk god kake laget av gjærdeig som er fylt med kanel, rosiner og deilig vaniljekrem!
Ingredienser
-
75 g smør -
7,5 dl hvetemel -
0,5 dl sukker -
1 ts bakepulver -
0,5 ts salt -
1 stk. egg -
1 ts malt kardemomme -
2 dl melk -
0,5 pk gjær -
1 stk. egg til pensling (kan sløyfes)
Fyll:
-
3 dl vaniljekrem -
50 g romtemperert smør -
2 ss sukker -
0,5 ts maisenna -
1 ts malt kanel -
1,5 dl rosiner
Slik gjør du
Skal du lage vaniljekrem fra bunnen av, startet du med dette først. Du kan også kjøpe ferdig vaniljekrem fra butikken.
- Ha hvetemel, sukker, bakepulver, salt, egg, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Kutt smør i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk.
Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
- Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
- Rør sammen romtemperert smør, sukker, kanel og maisenna til kanelfyllet.
- Kjevle deigen ut til et rektangel. Smør på 1 dl vaniljekremem på den ene halvdelen og kanelfyll på den andre. Dryss over rosiner. Rull deigen tett sammen til en lang pølse.
- Ha bakepapir i en rund kakeform på 24 cm i diameter.
- Del pølsen i 15 emner og plasser dem med litt mellomrom i formen. Dekk til formen, og la bollene heve i ca. 30 minutter.
- Ha vaniljekrem i en sprøytepose og sprøyt vaniljekrem mellom bollene og der det er plass.
- Pensle snurrene med sammenvispet egg.
- Stek prinsessekaken på 200 °C i 30 minutter nederst i ovnen.
Dekorer kaken med en enkel melisglasur av melis og eggehvite.