Pavlova til jul
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Lag favoritten Pavlova året rundt! Topp den sprø marengsbunnen med deilig eggekrem og julens frukter krydret med vanilje og stjerneanis - og vipps du har en herlig kake å servere dine gjester på juleselskapet.
Ingredienser
Marengsbunn:
-
4 stk. eggehvite -
0,25 ts salt -
250 g sukker -
2 ss maisenna -
1 ts hvitvinseddik
Eggekrem:
-
4 stk. eggeplomme -
3 dl melk -
0,5 dl sukker -
1 ss maisenna -
3 stk. gelatinplater -
1,5 dl kremfløte
Sukkerlake:
-
1 stk. vaniljestang -
0,5 dl sukker -
3 dl vann -
2 stk. stjerneanis -
1 stk. hel kanel
Frukt og bær:
-
1 stk. klementin i tynne skiver -
2 stk. frisk fiken i båter -
1 stk. pære i båter -
125 g bjørnebær (á 125 g) -
125 g physalis (á 125 g) -
1 stk. rød plomme -
1 dl tranebær -
frø fra
0,5 stk. granateple
Slik gjør du
2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
8. Rens og skjær opp frukt. Del vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Kok opp sukker og vann, ha i frø fra vaniljestang, selve vaniljestangen, stjerneanis og kanel. Når sukkeret har løst seg opp, trekk kjelen av platen, avkjøl noe og ha i frukt og bær. Sett til avkjøling.
9. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
10. Anrett eggekremen på marengsbunnen rett før servering. Sil av laken og legg frukt og bær pent over eggekremen. Pynt eventuelt med mynte og ringle over litt honning om du ønsker.