Paideig
- Tid
- Under 20 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Paideig er enkelt å lage og kan fylles med både søtt og salt. Bytter du ut halvparten av hvetemelet med sammalt mel, får du en litt sunnere og grovere versjon av paideigen.
Ingredienser
porsjoner
Til to paier i 28 cm paiform eller ca. 10 porsjonsformer.
-
200 g smør -
300 g hvetemel -
1 dl kaldt vann -
0,5 ts salt
Slik gjør du
- Smuldre smør og mel med fingrene til det er godt fordelt. Tilsett vann og salt og kna deigen raskt sammen. Tilsett litt mer mel om den er for bløt. Deigen kan også lages i hurtigmikser.
- La deigen hvile i ca. 30 minutter (deigen kan oppbevares i kjøleskap i ca. én uke).
- Dryss mel på benken og kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse. Kle paiformen (standard paiform, 28 cm.) eller flere små porsjonsformer med den.
- Prikk bunnen med en gaffel, dekk den med bakepapir og fyll formene med tørr ris, bønner eller liknende.
- Forstek paiskallet i forvarmet ovn på 200 °C i 15 minutter. Hell ut ris/bønner og fjern bakepapiret (ta vare på ris/bønner til neste gang du baker pai).
Nå er paibunnen klar til å fylles med ønsket fyll og stekes ferdig.
Bytt gjerne ut rundt halvparten av hvetemelet med sammalt mel for en grovere deig.
Paideigen holder seg fint i kjøleskapet i minst en uke, og kan fryses i minst en måned. La deigen ligge på benken en stund før du kjevler den ut.
Paideigen kan også brukes til galette (pai som lages uten form), quiche lorraine, empanadas, små eplehalvmåner og en rekke andre bakverk.