Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Paideig

Paideig

Ingredienser

porsjoner

Til to paier i 28 cm paiform eller ca. 10 porsjonsformer.

  • 200 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 dl kaldt vann
  • 0,5 ts salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2478 kcal
Fett 170 g
Protein 42 g
Karbohydrater 175 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (25)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Paideig er enkelt å lage og kan fylles med både søtt og salt. Bytter du ut halvparten av hvetemelet med sammalt mel, får du en litt sunnere og grovere versjon av paideigen. 

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

Til to paier i 28 cm paiform eller ca. 10 porsjonsformer.

  • 200 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 dl kaldt vann
  • 0,5 ts salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2478 kcal
Fett 170 g
Protein 42 g
Karbohydrater 175 g

Slik gjør du

  1. Smuldre smør og mel med fingrene til det er godt fordelt. Tilsett vann og salt og kna deigen raskt sammen. Tilsett litt mer mel om den er for bløt. Deigen kan også lages i hurtigmikser.
  2. La deigen hvile i ca. 30 minutter (deigen kan oppbevares i kjøleskap i ca. én uke).
  3. Dryss mel på benken og kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse. Kle paiformen (standard paiform, 28 cm.) eller flere små porsjonsformer med den.
  4. Prikk bunnen med en gaffel, dekk den med bakepapir og fyll formene med tørr ris, bønner eller liknende.
  5. Forstek paiskallet i forvarmet ovn på 200 °C i 15 minutter. Hell ut ris/bønner og fjern bakepapiret (ta vare på ris/bønner til neste gang du baker pai).

Nå er paibunnen  klar til å fylles med ønsket fyll og stekes ferdig.

Bytt gjerne ut  rundt halvparten av hvetemelet med sammalt mel for en grovere deig.

Paideigen holder seg fint i kjøleskapet i minst en uke, og kan fryses i minst en måned. La deigen ligge på benken en stund før du kjevler den ut. 

Paideigen kan også brukes til galette (pai som lages uten form), quiche lorraine, empanadas, små eplehalvmåner og en rekke andre bakverk.

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11738, server:MP-PRD-WEB11 05.10.2024 00:12:58