Pabellon Criollo fra Venezuela

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Venezuelas matkultur er sterkt påvirket av den vestlige verden. Mat består hovedsakelig av pannekaker, kylling, svinekjøtt, biff, supper og stuinger. Man kan imidlertid fremdeles finne originale retter, som for eksempel nasjonalretten pabellón criollo med oksekjøtt, bønner og ris, parillada som er en orgie av velsmakende kjøtt eller empanadas, en lefse med kjøtt, ost, bønner og haikjøtt. Dette er en fornorsket utgave av retten, på grunn av enkelte råvarer som kan være vanskelig å få tak her i landet.

Ingredienser

porsjoner
  • 700 g bog av storfe uten ben (grytekjøtt)
  • 1 l vann
  • 1 stk. laurbærblad
  • 5 ss nøytral olje
  • 2 stk. gulrot , hakket
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri) , hakket
  • 2 stk. løk , hakket
  • 2 stk. rød paprika , hakket
  • 4 båter hvitløk , hakket
  • 1 boks hermetiske tomater
  • ca. 3 ss worchestershiresaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 1 ts sukker

Slik gjør du

  1. Legg kjøttet i en kjele og hell over kokende vann til det dekker. Ha i laurbærblad og kok opp. Senk temperaturen, legg på et lokk og la det trekke til kjøttet er mørt, ca. 2 timer.
  2. Ta ut kjøttet, sil kraften og sett det til side. Strimle kjøttet fint opp med hendene eller bruk to gafler til å rive kjøttet fra hverandre med.
  3. Varm opp 3 ss olivenolje i en stor kjele og ha grønnsakene. La det steke i noen minutter under omrøring til de har blitt myke. Ha i kjøttet og krydre med salt og pepper.  
  4. Smak til med worcestershiresaus, salt og pepper.
  5. Hell over litt av kraften, til passe tykkelse på gryten. La det småkoke i 20 minutter til tomatene er kokt i stykker. Smak til med sukker.

Serveres med bønner og ris med hakket koriander.

I Venezuela brukes sorte bønner, og ikke røde som vist på bildet.