Mouton à la Bourguignonne

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Å la kjøtt trekke i vin er en mye brukt fremgangsmåte i Frankrike, spesielt i Bourgogne der det produseres mye vin. Retten kan kokes i stekeovnen eller på platen.

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg benfritt grytekjøtt av lam
  • 1 dl hvetemel
  • 150 g bacon
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts nykvernet pepper
  • 3 ss smør
  • 500 g frisk sjampinjong
  • 500 g stjerneløk (delikatesseløk)
  • ca. 1 flaske rødvin (burgunder)

Suppekvast (bouquet garni):

  • 1 stilk frisk timian
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stilker frisk kruspersille

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger og vend det i mel. Rist av løst mel, og brun kjøttet i en varm panne med smør. Legg det over i en kjele etter hvert som det blir ferdig. Krydre med salt og pepper.
  2. Tørk ut av stekepannen og stek bacon gyllent. Ha det i gryta og hell på rødvin til det akkurat dekker kjøttet.
  3. Bind sammen ingrediensene til suppekvasten og legg den i gryta. Kok opp og senk deretter varmen. Sett på lokk og la gryta trekke på kokepunktet i ca. 1 time.
  4. Skjær sopp i skiver. Stek sopp og løk i litt smør til det har fått litt farge. Ha alt over i gryta og la det hele trekke i en time til.
  5. Fisk ut suppekvasten og smak til gryta med salt og pepper. Tilsett litt vann eller kraft om sausen har blitt for tykk.

Server rykende varm med kokte poteter, ris eller godt, ferskt brød. Dryss hakket persille over ved servering.

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.