Moussaka

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Moussaka er opprinnelig fra Midtøsten, men er mest kjent fra Tyrkia og Hellas. Hovedingredienser er lammekjøttdeig, tomater og aubergine. Det tar litt tid å lage denne herlige ovnsretten, men det er verdt innsatsen!

Ingredienser

porsjoner

Kjøttsaus:

  • 400 g kjøttdeig av lam
  • 2 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 dl vann
  • 1 ts frisk basilikum
  • 0,5 ts malt kanel
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Auberginer:

  • 3 stk. aubergine
  • 2 ts salt
  • 1 ss nøytral olje til steking

Hvit saus:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts malt hvit pepper
  • 2 stk. egg

Til gratinering:

  • 2 dl revet hvitost

Slik gjør du

  1. Start med kjøttsausen. Finhakk løk, hvitløk og persille. Fres det i pannen med olje i noen minutter. Ta det ut og stek lammekjøttdeigen. La den bli pent brun.
  2. Ha den freste løkblandingen tilbake i pannen sammen med hermetiske tomater, vann, basilikum og kanel. Smak til med salt og pepper. La kjøttsausen småputre i 35-40 minutter mens du forbereder auberginer og hvit saus.
  3. Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
  4. Pensle aubergineskivene med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm grillpanne eller stekepanne. Legg til side.
  5. Smelt smør i en varm kjele og rør inn mel. Spe med melk til sausen blir passe tykk. Smak til med salt og pepper. La sausen slå av seg litt varme, og rør inn egg.
  6. Legg auberginer, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt, ildfast form. Strø ost på toppen. Stek på 200 °C i ca. 30 minutter.
Auberginer varierer i størrelse. Har du store auberginer holder det kanskje med to.