Middelhavsgryte med lam

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Kombinasjonen lammekjøtt, grønnsaker, urter og vin kan ikke bli feil. Vi har laget gryten i en ildfast form, men er du den heldige eier av en vid jerngryte, er den perfekt å lage retten i. Å bake gryten i ovnen er genialt – der passer den seg selv, og frigjør plass på komfyren. Bruker du rester av lammestek, kan du redusere mengden kjøtt til det halve.

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg fårikålkjøtt , lammebog i skiver eller rester av lammestek
  • 150 g bacon
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 stk. rødløk
  • 1 stk. fennikel
  • 1 stk. aubergine
  • 400 g små potet
  • 8 stk. aromasopp eller sjampinjong
  • 2 bokser hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
  • 4 båter hvitløk
  • 2 dl rødvin
  • 1 ss sukker
  • 2 dl sorte oliven
  • 2 dl kapers med stilk
  • 4 ss hakket bladpersille
  • 4 ss hakket frisk basilikum

Slik gjør du

  1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter.
  2. Kutt rødløk og fennikel i grove båter og aubergine i ca 1 cm tykke skiver. Del poteter og sopp i to om nødvendig. Finhakk hvitløk.
  3. Varm litt av oljen i en stor stekepanne og brun kjøtt og bacon i 2-3 minutter. Krydre med litt salt og pepper.  Legg det over på et fat.
  4. Varm resten av oljen i stekepanna og brun grønnsaker i omganger. Krydre med litt salt og pepper. Ha grønnsaker og kjøtt over i en vid gryte og tilsett hvitløk, hermetiske tomater, rødvin og sukker. 
  5. Sett på lokk og sett gryten litt lavt i stekeovnen på 125-175 ℃ i ca 1 1/2 - 2 timer.
  6. Fjern lokket den siste halvtimen og fordel oliven og kapers på toppen. 
  7. Dryss over friske hakkede urter rett før servering.

Server gjerne retten med ferskt brød.

I denne retten kan du godt bruke rester av lammestek. Skjær restekjøttet i biter, og følg oppskriften som beskrevet.

 

Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får istedet for av lam. Beregn i så fall lengre koketid. Fårekjøtt trenger ca. 3 timers koketid.