Middelhavsgryte med lam
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Kombinasjonen lammekjøtt, grønnsaker, urter og vin kan ikke bli feil. Vi har laget gryten i en ildfast form, men er du den heldige eier av en vid jerngryte, er den perfekt å lage retten i. Å bake gryten i ovnen er genialt – der passer den seg selv, og frigjør plass på komfyren. Bruker du rester av lammestek, kan du redusere mengden kjøtt til det halve.
Ingredienser
porsjoner
-
1,5 kg fårikålkjøtt , lammebog i skiver eller rester av lammestek -
150 g bacon -
2 ss nøytral olje -
2 stk. rødløk -
1 stk. fennikel -
1 stk. aubergine -
400 g små potet -
8 stk. aromasopp eller sjampinjong -
2 bokser hermetiske tomater , gjerne cherrytomater -
4 båter hvitløk -
2 dl rødvin -
1 ss sukker -
2 dl sorte oliven -
2 dl kapers med stilk -
4 ss hakket bladpersille -
4 ss hakket frisk basilikum
Slik gjør du
- Kutt bacon og lammekjøtt i store biter.
- Kutt rødløk og fennikel i grove båter og aubergine i ca 1 cm tykke skiver. Del poteter og sopp i to om nødvendig. Finhakk hvitløk.
- Varm litt av oljen i en stor stekepanne og brun kjøtt og bacon i 2-3 minutter. Krydre med litt salt og pepper. Legg det over på et fat.
- Varm resten av oljen i stekepanna og brun grønnsaker i omganger. Krydre med litt salt og pepper. Ha grønnsaker og kjøtt over i en vid gryte og tilsett hvitløk, hermetiske tomater, rødvin og sukker.
- Sett på lokk og sett gryten litt lavt i stekeovnen på 125-175 ℃ i ca 1 1/2 - 2 timer.
- Fjern lokket den siste halvtimen og fordel oliven og kapers på toppen.
- Dryss over friske hakkede urter rett før servering.
Server gjerne retten med ferskt brød.
I denne retten kan du godt bruke rester av lammestek. Skjær restekjøttet i biter, og følg oppskriften som beskrevet.
Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får istedet for av lam. Beregn i så fall lengre koketid. Fårekjøtt trenger ca. 3 timers koketid.