Lammelår i kokegrop

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Kokegrop er en eldgammel kokemetode hvor du koker kjøttet i en grop i bakken. Mer naturlig kjele for tilberedning skal du lete lenge etter. En kokegrop består av et hull i bakken, et bål, noen runde steiner og torv på toppen.

Ingredienser

15  porsjoner
  • 2 stk. lammelår
  • 1 beger seterrømme
  • 2 ss sitronsaft
  • 4 båter hakket hvitløk
  • 4 ss hakket frisk timian
  • 3 ts salt
  • 2 ts kvernet sort pepper
  • 6 stk. bjørkeblader

Slik gjør du

  1. Forbered kokegropen og varm steinene som fortalt i artikkelen.
  2. Gni inn lårene rikelig med rømme, sitronsaft, hvitløk, timian, salt, pepper og blader fra bjørk.
  3. Pakk dem i 10 lag grill-/aluminiumsfolie slik at kjøttet blir beskyttet fra jord eller sand og kjøttsaften bevares i kjøttet. 
  4. Legg lammelårene ved siden av hverandre i gropen når den er varm og dekk dem med stein. 
  5. Dekk til med hele torv. 
  6. Etter ca. 2 timer og 15 minutter er lårene klare. Store lår trenger 10-15 minutter lengre koketid. Ta opp lammelårene fra gropen og la de hvile 15-20 minutter i aluminiumsfolien før du skjærer opp kjøttet. 

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.