Lam berbecue

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Langtidskokt lammebog med berbere, som er en etiopisk krydderblanding, couscous, sprøstekte kikerter og en herlig barbecuesaus. Denne retten kan du fint lage dagen før sånn at smaken får satt seg skikkelig.  

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg lammebog
  • 4 stk. egg

Berbere (kryddersaus):

  • 0,5 stk. rød paprika
  • 2 stk. rød chili
  • 1 ts malt ingefær
  • 0,5 ts spisskummenfrø
  • 0,5 ts malt koriander
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 1 ss salt
  • 2 ss hakket løk
  • 2 båter hakket hvitløk
  • 2 dl vann
  • 1 ss nøytral olje

Barbecuesaus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1 ts salt
  • 1,25 dl sterk kaffe
  • 1,25 dl worchestershiresaus
  • 2,5 dl ketchup
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 100 g brunt sukker

Couscoussalat:

  • 6 dl couscous
  • 4 ss frisk koriander
  • 4 ss frisk mynte
  • 1 stk. agurk
  • 100 g sultanrosiner
  • 1 dl olivenolje
  • saften av 1 stk. sitron

Sprøstekte kikerter:

  • 1 boks hermetiske kikerter
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ts malt spisskummen
  • 0,5 ss paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Ha kikerter i et dørslag og skyll dem godt. Tørk dem med tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig. Ha dem over i en bolle. Bland inn olivenolje, krydder og salt. 
    Sprøstekte kikerter kan lages ferdig i god tid, gjerne dagen før.
  2. Hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 50 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune.  Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
  3. Finhakk paprika og chili, og fres det i en varm, tørr panne i ett minutt. Rør hele tiden.
  4. Ha resten av ingrediensene til kryddersausen i en hurtigmikser og kjør til en jevn saus. Hell sausen tilbake i pannen og kok den i ca. 3 minutter til den tykner. Sett sausen til side.
  5. Legg lammebogen i en langpanne og dryss på salt. Gni inn lammebogen med halvparten av berbere-blandingen. Kle formen med aluminiumsfolie og bak lammebogen på 125 ° C i ca. 4 timer. Kjøttet skal slippe fra benet.
  6. Kok egg i 6 minutter. Skyll eggene i kaldt vann og skrell dem. La eggene koke med i langpannen sammen med lammebogen de siste 5 minuttene.
  7. Grovhakk løk og hvitløk til berbecuesausen, og fres det i olje i en kjele på middels varme. Ha i salt og den andre halvparten av berbere-blandingen. Rør godt. 

    Tilsett resten av ingrediensene og kok opp berbecuesausen. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender.

  8. Tilbered couscous og rosiner etter anvisning på couscouspakken og avkjøl.
  9. Tilsett finhakkede urter, agurkterninger og rosiner. 

    Ha i olje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

  10. Ha barbecuesaus over den langtidsstekte lammebogen.

Server med couscous og sprøstekte kikerter.