Kylling på boks - Øldampet kylling på grillen

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Dette må det være en gal amerikaner som har funnet på. Praktisk, morsomt, kreativt og veldig godt. Genialt egentlig! En hel kylling blir grillet og røykt fra utsiden og dampet fra innsiden, noe som gjør absolutt hele kyllingen sprø og saftig.

Ingredienser

porsjoner
 • 1 stk. rå kylling (ca. 1200 g)
 • 3 ss rub-a-dub (krydderblanding)
 • 0,5 l øl (en høy boks med ditt favorittøl)
 • 0,5 stk. løk
 • 3 båter hvitløk

Slik gjør du

 1. Ha kyllingen i en langpanne. Gni den inn med krydderblandingen (både på utsiden og litt på innsiden).

Lag din egen rub - da kan du variere de ulike ingrediensene og lage din egen spesial-rub! 

 1. Åpne ølboksen og drikk/tøm ut halvparten av ølet. Bruk en saks og klipp vekk toppen av boksen.
 2. Ha løk, hvitløk og litt av krydderblandingen i ølboksen.

Istedenfor ølboks kan man også bruke forskjellige stativer som er å få kjøpt i butikker som selger grilltilbehør. Istedenfor øl kan man også bruke cider eller eplemost.

 1. Tre kyllingen over toppen av ølboksen slik at den «setter» seg godt oppå boksen. Dra bena på kyllingen fremover, slik at den sitter utenpå boksen uten å velte. Sett kyllingen (med boksen) på den kjølige delen av grillen.
 2. Ha lokk på grillen, og la kyllingen steke på lav varme ved indirekte grilling i ca. 70-90 minutter. Sjekk at kyllingen er ferdig ved å se om benet er begynt å bli bevegelig. Alternativt: Stikk et hull i låret på kyllingen å se om saften som renner ut, er klar.
 3. Vær forsiktig når du drar kyllingen av boksen. Boksen og «kraften» er skikkelig varm! La kyllingen hvile i 5 minutter før du skjærer i den, men ikke la den stå for lenge, da blir den lett tørr.

Server gjerne øldampet kylling med grillede grønnsaker som rødløk, mais, squash, vårløk og sitron. 

Kyllingen kan også stekes i stekeovnen - plasser kyllingen i en langpanne og sett den lavt i stekeovnen på 220 °C. Stek den i 30 minutter, senk varmen til 180 °C og stek videre i ca. 30-50 minutter til, avhengig av størrelsen på kyllingen.