Krydret kalkunfilet
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Helstekt kalkunfilet er genialt når man skal lage mat til mange. Den milde kjøttsmaken i kalkunfilet tåler godt å bli utfordret med ulike krydder. Fennikel- og korianderfrø løfter kalkunkjøttet til nye høyder. Du kan med fordel gni kjøttet inn med krydderblandingen flere timer før det skal stekes, slik at smakene får utvikle seg godt.
Ingredienser
4 porsjoner
-
1 stk. kalkunfilet, ca. 750 g -
1 ts fennikelfrø -
1 ts blandet hel pepper -
1 ts korianderfrø -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
2 ss smør eller olje til steking -
8 stk. stor potet
Brokkolipuré:
-
500 g brokkoli i små buketter -
250 g frosne erter -
2 ss smør -
3 ss crème fraîche orginal, 35 % -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper
Rødkålkompott:
-
0,5 stk. rødkål -
1 stk. eple -
saft og skall av
1 stk. appelsin -
2 ss ripsgelé
Rødvinsaus:
-
3 dl rødvin -
5 dl kjøttbuljong (utblandet) -
2 ts solbærgelé evt. solbærsaft el. -marmelade -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
2 ss smør
Slik gjør du
- Rist krydderne i en tørr panne og knus dem grovt.
- Brun fileten på alle kanter og dryss over krydderet. Eller ha krydderet på et papir og rull fileten over.
- Legg fileten over i en ildfast form og stek videre i ovn ved 180 °C til steketermometeret viser 68 °C (ca. 50 minutter).
- Skrell potetene og skjær dem i store firkanter. Brun potetfirkantene på alle sider i en panne med olje, sett dem over på et stekebrett. Potetavskjær kan du lage potetmos av.
- Ta ut kalkunfileten, dekk den med folie og la den hvile. Skru temperaturer på stekeovnen opp til 200 °C. Sett inn brettet med poteter. Stek de i ca. 30 minutter.
- Snitt rødkålen fint og riv eple grovt. Ha i resten av ingrediensene og kok kålen mør. Ta ut kanelstangen og smak til med sukker.
- Kok vinen inn til det halve og tilsett buljong. Kok dette igjen inn til det halve. Tilsett solbærgelé, -marmelade eller saft, og smak til med salt og kvernet pepper. Tilsett kaldt smør rett før servering.
- Kok brokkoli i lettsaltet vann og tilsett erter mot slutten av koketiden. Hell fra vannet og kjør grønnsakene glatt i en hurtigmikser. Tilsett smør og crème fraîche og smak til med salt og pepper.
Server kalkunfilet i pene skiver på stekt potet, brokkoli/ertepuré, rødkålkompott, stekt sopp, løk og rødvinsaus.
Tips: Rødkålkompotten kan gjeren lages ferdig dagen i forveien.