Krydret juleis

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Hjemmelaget is med spennende smaker, frukt og nøtter. En super dessert som kan lages ferdig i god tid før julen ringes inn. Server med frisk frukt og bær, eller med en varm eller kald bærsaus.

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. eggeplomme
  • 4 ss brunt sukker
  • 50 g grovhakket pistasjnøtter
  • 50 g grovhakket mandler
  • 50 g tørket aprikos i biter
  • 50 g sukker
  • 1 dl vann
  • 25 g rosiner
  • 50 g tørkede tranebær
  • 4 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 cl brandy eller cognac
  • 0,25 stk. appelsin saft og skall
  • 0,25 stk. sitron saft og skall
  • 0,25 ts krydderblanding (se under)

Krydderblanding

  • 0,5 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ts malt muskat
  • 0,5 ts muskatblomme
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts malt koriander
  • 0,5 ts malt ingefær

  • ca. 50 g friske bær til servering

Slik gjør du

1. Bland sammen krydder til krydderblanding.

2. Rist pistasjenøtter og mandler på middels varme i en tørr stekepanne. Avkjøl.

3. Kutt aprikos i biter. Kok sukkerlake av sukker og vann. Hell det over rosiner, aprikos og tørkede tranebær i  en skål. La stå og svelle i ca. 10 minutter, til bærene har svellet godt. Hell av sukkerlaken og avkjøl helt. 

4. Pisk egg og sukker til eggedosis.

5. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og vend kremen lett inn i eggedosisen.

6. Bland inn bløtelagte bær, nøtter, brandy, appelsin, sitron og krydder, .

7. Hell blandingen i en passende form. Bruk en palett og gjør overflaten glatt, og legg et stykke bakepapir på toppen. Frys i minst 4 timer.

Anrett med friske bær.