Julefocaccia med ribberull

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En spennende focacciavariant med julesmak! Brødet er enkelt å lage og passer perfekt til alle slags gjesteanledninger, er topp ved siden av en julebuffet, eller som her - fylt med deilig julepålegg. «Spot on» for deg som har lyst på en litt annerledes førjulshygge.

Ingredienser

porsjoner
  • 25 g fersk gjær
  • 3 dl lunket vann
  • 1 ss honning
  • 0,5 ss salt
  • 0,5 dl olivenolje
  • 200 g valnøttkjerner
  • 100 g friske tranebær
  • 5 dl hvetemel

Fyll

  • 1 stk. crispisalat
  • 8 skiver ribberull
  • 1 ss snøfrisk naturell eller kremost

Slik gjør du

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle og honning, salt, olivenolje, grovhakkede valnøtter og tranebær. Rør inn det meste av hvetemelet.

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!

  2. Elt deigen lett til alt er blandet godt sammen. Tilsett mer mel om nødvendig. Deigen skal være ganske klissete og løs.
  3. Smør en 24 cm springform med olje og sett den på et stekebrett. Hell deigen i formen. Ha litt olje på hendene og trykk den godt ut i formen.
  4. La deigen få heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Dette tar rundt 60 minutter.
  5. Bruk fingertuppene og trykk dem lett ned i deigen for å få de karakteristiske hullene.
  6. Ringle over olivenolje og stek focacciaen på 200 °C midt i ovnen i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist. 
  7. Skjær focacciaen i fire «kakestykker» og skjær hvert «kakestykke» i to.
  8. Smør på kremost, legg på salat,  ribberull og svisker. Sett på toppene.

    Utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn