Helstekt kylling på grønnsakseng
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Hva med å servere en helstekt kylling på grønnsakseng neste gang du har gjester?
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. kylling (ca. 1500 g) -
4 ss smør -
finrevet skall av
1 stk. vasket sitron -
4 ss hakket frisk rosmarin -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper
Grønnsakseng:
-
3 stk. gulrot -
0,5 stk. sellerirot -
2 stk. fennikel -
2 stk. rødløk -
10 stk. nypotet mandelpotet eller amadinepotet -
4 båter hvitløk -
2 ss frisk timian -
50 g sorte oliven -
2 ss honning -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper
Slik gjør du
- Forvarm stekeovn til 180 °C.
- Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir.
Bind sammen endene på kyllinglårene om det ikke er gjort. Resultatet blir en jevnere stekt kylling som ser penere ut ved servering.
- Smelt smør, og ha i sitronskall, rosmarin, salt og pepper.
- Pensle kyllingen med smørblandingen og legg den i en ildfast form eller langpanne.
- Stek kyllingen i ca. 1 1/2 time, til den er gjennomstekt og har fått en gyllen farge.
Bruk gjerne steketermometer. Stikk termometeret i den tykkeste delen av kyllingbrystet, se til at det ikke hviler mot bein. Kyllingen er ferdig stekt når termometeret viser 68 °C.
- Skrell grønnsaker og poteter, og del dem i grove biter.
- Bland sammen grønnsaker, hvitløk, timian, oliven, honning, salt og pepper i en bolle.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!
- Stek grønnsakene sammen med kyllingen de siste 30 minuttene av steketiden.
- Ta ut kyllingen og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
- Skru opp temperaturen på grønnsakene til 220 °C, og stek til grønnsakene er møre og har fått en fin farge.