Helstekt kalvefilet
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Kalvefilet er en delikatesse. Den har en mild og fin smak og er utrolig mør. Denne sammensetningen med bakt tomat, sellrerirot, lime-potetpuré og calvadossaus med søte rosiner vil gjøre middagen minnerik.
Ingredienser
porsjoner
-
Ca.
400 g ytrefilet av kalv -
1 ts salt -
1 ts kvernet sort pepper -
1 ss nøytral olje -
2 ss margarin
Bakt tomat- og sellerirot:
-
2 stk. plommetomat -
2 ts nøytral olje -
0,5 ts salt -
0,5 ts pepper -
0,5 stk. sellerirot -
ca.
1 ss nøytral olje -
ca.
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
Potetpuré:
-
500 g mandelpotet eller andre melne gode poteter -
saften av
1 stk. lime -
1 dl matfløte -
2 ss margarin -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Søte epler:
-
2 stk. eple -
1 ss margarin -
2 ss balsamicoeddik -
1 ss sukker -
1 ts malt kanel
Calvadossaus:
-
1 stk. sjalottløk -
1 ss frisk salvie , hakket -
4 cl calvados (evt. Cognac) -
2 dl rødvin -
4 dl kalvekraft fra fileten eller buljong -
3 ss sultanrosiner -
1,5 ts salt -
1 ts pepper -
Evt.
1 ss maisenna utrørt i litt kaldt vann -
2 ss usaltet smør
Slik gjør du
- Renskjær kalvefileten for sener.
- Brun margarin og olje lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider.
- Rens sellerirot og skjær i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje.
- Legg skivene med selleri i en ildfast form. Hell på kraft/buljong, slik at det dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. Legg kalvefileten på toppen. Stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Sett formen inn i ovnen på 150 ºC og stek i ca. 45 minutter.
- Stek kalvefileten til kjernetemperaturen viser 55 °C for lite stekt, 60 °C for medium, 65 °C for medium pluss eller 70 °C for gjennomstekt.
- Skjær et lite kryss i toppen på tomatene og ring rundt stilken i bunnen. Legg tomatene i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 °C.
- Skrell potetene og kok dem i usaltet vann. Sil av vannet og damp potetene tørre. Press i limesaft, tilsett fløte/melk og smør, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
- Del eplene i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha eplene over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Sett formen i ovnen på 180 ºC og stek i ca. 30 minutter til eplene er møre.
- Finhakk sjalottløk og fres den sammen med salvie og olje i en jerngryte/kjele. Tilsett calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha i kraft/buljong og rosiner. Kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Rør inn kaldt smør i sausen like før servering.