Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.
Ingredienser
-
1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person) -
3 ss smeltet smør -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Kalkunkraft:
-
2 ss smør -
0,5 stk. løk , i grove biter -
0,5 stk. gulrot , i grove biter -
0,25 stk. sellerirot , i grove biter -
2 stilker frisk kruspersille eller estragon -
1 stk. laurbærblad -
6 stk. hel pepper
Brødstuffing med nøtter og svisker:
-
200 g daggammelt brød -
100 g pinjekjerner -
100 g pistasjnøtter -
100 g pecannøtter -
300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker -
4 ss smør til steking -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss hakket frisk kruspersille
Fløtesaus:
-
1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under) -
4 ss hvetemel -
2 dl kremfløte -
ca.
2 ss ripsgelé eller portvinsgelé -
4 ss soyasaus -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
ca.
3 dråper sukkerkulør
Slik gjør du
4. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 160 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
5. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.
6. Skjær brød i terninger. Legg terningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 °C midt i ovnen i ca.10 minutter, eller til de er sprø. Grovhakk nøtter og frukt. Fres det deretter lett i en stekepanne med smør. Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.
7. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca. 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.
Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus.