Fondue

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Fondue bourguignonne, kjøttfondue, er deilig kosemat for familie eller gode venner, med mørt kjøtt, grønnsaker og spennende dipper. 

Denne oppskriften kan du bruke som en veileder på mengde og fremgangsmåte. Fler tips står under oppskriften.

 

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g biff av indrefilet storfe annet mørt kjøtt kan også brukes)
  • 1 l nøytral olje til steking
  • 12 stk. sjalottløk
  • 1 bunt frisk grønn asparges (à 150 g)

Slik gjør du

  1. Varm oljen til 180 °C i en fonduegryte på kokeplaten. Gryten bør ikke være mer enn 3/4 full.
Dypp en tresleiv eller et trespyd ned i fonduegryten for å sjekke at oljen er varm nok. Bruser det rundt sleiva/pinnen er oljen varm nok.
  1. Flytt gryten over på varmestativet og reguler brennerne underveis slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
  2. Stikk kjøtt og grønnsaker på fonduegafler og sett dem ned i den varme oljen. Hvor lenge du lar de stå er avhengig av type kjøtt og hvor godt du liker det stekt.

Server gjerne med noen gode smakfulle sauser, en bolle salat, og salt og pepper.

Du kan selvfølgelig også bruke renskåret svinekjøtt eller lammekjøtt, eller kombinere flere typer kjøtt. 
 
Vi har valgt sjalottløk og asparges som grønnsaker, og serverer med en spennende yoghurtdipp og en enkel dipp av rømme og sriracha. En grønn salat er også godt til.
 
Andre gode tilbehør er sopp (f.eks. små aromasopp eller sjampinjong), biter av gulrot og andre rotgrønnsaker, neper, små, kokte poteter, sylteagurker og cherrytomater. Her er det bare fantasien og egen lyst og smak som setter grenser.