Coq au vin

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Coq au vin er en usedvanlig smakfull gryterett med opphav fra Burgund i Frankrike. Vi har valgt å bytte ut hanekjøttet med kylling, siden det er langt enklere å få tak i her i butikkene.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. kylling (ca. 1500 g)
  • ca. 35 cl rødvin
  • 2 båter presset hvitløk
  • 1 stk. laurbærblad
  • 1 kvist frisk timian

  • 200 g lettsaltet sideflesk
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts malt hvit pepper
  • ca. 2 l hønsebuljong (utblandet)
  • 2 ss tomatpuré
  • 10 stk. sjalottløk
  • 250 g frisk sjampinjong delt i to

Slik gjør du

1. Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lårene i to og brystfiletene i to.

Se hvordan du deler opp en kylling.

2. Bland sammen rødvin, hvitløk, laurbærblad og timian til en marinade i en stor bolle og legg i kyllingstykkene. Dekk til med plastfolie og sett det kjølig over natten. 

3. Ta kyllingstykkene opp av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Hell marinaden i en middelsstor kjele og kok opp. 

4. Skjær sideflesk i små biter og stek dem i en varm stekepanne. Ha flesket over i kjelen sammen med marinaden, la fettet bli i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem godt på alle sider i stekepannen med fett.

5. Legg stykkene over i kjelen. Tilsett buljong til kjøttet så vidt dekkes og ha i tomatpuré. La det hele trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt. 

6. Rens sjalottløk og surr den sammen med sopp i en panne med smør. Ha det over i kjelen og smak eventuelt til med salt og pepper. Pynt gjerne med frisk timian ved servering. 

Er sausen litt tynn kan du røre sammen 1 ss mel og 1 ss smør. Ha jevningen i gryta, rør forsiktig rundt og la retten koke i ytterligere 5 minutter.

Server med brød, ris eller poteter. 

Coq au vin kan også lages med gullhøne/gourmethøne. Den gir mer smak på kraften, men trenger lenger koketid. Kjøttet er mørt når det løsner lett fra bena.