Braisert lam med byggrynsalat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Braisert lammebog krydret med "Ras el hanout" - en varm krydderblanding med marrokanske smaker. Lammegryten serverer vi med en frisk byggrynsalat og en deilig, avkjølende mynteyoghurt. 

Ingredienser

porsjoner

Lammegryte:

  • 800 g benfri lammebog
  • 2 ss smør eller nøytral olje
  • 1 stk. løk
  • 3 båter revet hvitløk
  • 3 stk. gulrot
  • 2 ss krydderblanding (Ras el hanout)
  • 1 stk. hel kanel
  • 2 stk. stjerneanis
  • 1 stk. laurbærblad
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater (á 400 g)
  • 2 dl lamme- eller kyllingbuljong (utblandet)
  • 1 boks hermetiske kikerter (á 290 g)

Mynteyoghurt:

  • 2 dl gresk yoghurt
  • skall og saft av 1 stk. lime
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • 1 ss honning

Byggrynsalat:

  • 2 dl byggryn
  • 4 dl vann
  • 0,25 stk. rødløk
  • 0,5 stk. agurk
  • 4 stilker bladpersille
  • 0,5 stk. granateple
  • 1 ss nøytral olje

Til pynt:

  • 8 stk. tørket aprikos i tynne skiver
  • 1 dl ristede mandler

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger (3x3 cm), og brun det i flere omganger i en gryte med smør eller olje. 
  2. Rens løk, hvitløk og gulrot. Riv hvitløk, finhakk løk og kutt gulrot i grove biter. 
  3. Fres løk og hvitløk til det er blankt, og ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løken. Tilsett krydderblanding, kanelstang, stjerneanis og laurbærblad. Rør rundt slik at krydderblandingen dekker kjøttet og fres i 1-2 miutter. 

"Ras el hanout" er en krydderblanding brukt i det nordafrikanske kjøkken. Krydderblandingen kan variere litt alt etter hvem som selger den, og kan noen ganger bestå av opptil 35 ulike krydder. 

  1. Tilsett tomatpuré og fres ytteligere 1-2 minutter før hakkede tomater og vann eller buljong has i gryten. Kok opp og la gryten småkoke til kjøttet er mørt, ca. 1 time og 30 minutter. 
  2. Tilsett gulrotbiter de siste 30 minuttene av koketiden.
  3. Lag byggrynsalat. Skyll byggryn i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Ha byggrynene i en kjele med lettsaltet vann. Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la byggrynene koke i 20-25 minutter, til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Sil av vannet, avkjøl. 
  4. Lag mynteyoghurt. Bland yoghurt, limeskall- og saft, finhakket mynte og honning sammen, smak eventuelt til med salt og pepper. La dressingen stå å trekke smak frem til servering. 
  5. Kutt rødløk og agurk i små terninger. Finhakk persille og rens granateple. Bland alt sammen med byggrynene. Ha i litt olje, og smak til med salt, pepper, eventuelt litt sitronsaft.
  6. Sil og skyll kikerter, tilsett dem i gryten og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt sukker. 

Anrett lammegryten på en tallerken, dryss over grovhakkede mandler og tørkede aprikoser. Server byggrynsalat og myntedressing til.