Andeconfit med rødvinssaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Både klassisk og trendy – andeconfit faller i smak både hos eldre og yngre generasjoner. Her servert på klassisk vis med rødvinssaus og potetmos. Bon appetitt!

Ingredienser

  • 4 stk andelår
  • 60 g grovt havsalt
  • 2 båter hvitløk
  • 2 ss hakket frisk timian
  • 2 ss hakket frisk rosmarin
  • 500 g andefett

Rødvinsaus:

  • 2 stk sjalottløk
  • 1 flaske rødvin
  • 5 dl oksekraft eller oksebuljong
  • 100 g usaltet meierismør
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

Aspargesbønner:

  • 250 g aspargesbønner
  • 2 ss salt
  • 1 ss smør
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss finkuttet bladpersille
  • 14 ts kvernet pepper

Slik gjør du

Andeconfit:

  1. Legg andelår på et fat og tørk dem med litt kjøkkenpapir.
  2. Bland salt, hvitløk og urter. Gni lårene godt inn med saltblandingen. Dekk til og sett kaldt i 12 timer.
  3. Forvarm stekeovnen til 130°C.
  4. Skyll andelårene under rennende vann. Pass på at alt saltet er borte.  Tørk dem godt med kjøkkenpapir.
  5. Smelt andefett i en liten kjele. Legg andelårene tett sammen i en ildfastform og hell over fettet så andelårene er helt dekket. Sett på lokk eller dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen i 4-5 timer, eller til du kan se at kjøttet er så mørt at det løsner fra beinet. (I: confit kan forberedes i god tid før servering)
  6. Løft andelårene ut av fettet og la dem renne av seg (er de kalde kan de tørkes med litt papir). Legg dem i en ildfast form
  7. Øk temperaturen i ovnen til 250 °C.
  8. Sett formen med lårene midt i ovnen og stek dem i ca. 10 minutter, til skinnet har blitt gyllent og sprøtt.
Ta vare på andefettet, det kan fryses og brukes om igjen neste gang du skal confitere, eller brukes til å steke poteter og grønnsaker i.

 Rødvinssaus:

  1. Finhakk løk.
  2. Varm en kjele og smelt smør. tilsett hakket løk og fres til den er myk og blank.
  3. Tilsett rødvin og kok opp. Senk varmen litt og la sausen koke i minst 30 minutter, til sausen har kokt inn til en fjerdedel av opprinnelig mengde.
  4. Hell i buljong og fortsett å koke sausen til den tykner og blir blank.
  5. Sil sausen og ha den tilbake i kjelen.
  6. Del smør i terninger og visp dem inn i sausen. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt, da vil den skille seg. smak til med salt og pepper og hold varm.

 Aspargesbønner:

  1. Skjær av stilkfestene på aspargesbønnene. Forvell dem i kokende vann i et minutt. Avkjøl i kaldt rennende vann.
  2. Varm en stekepanne med smør og rist aspargesbønner og hvitløk i pannen til de er møre. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med en god potetmos .

Ordet confire (fr:) betyr konservere, og å confitere er både en tilberednings- og en konserveringsmetode. Råvarene blir varmebehandlet i fett over lang tid og på lav temperatur. Det mest kjente er andeconfit, som blir laget i andefett, men det går også an å confitere i for eksempel klaret smør eller olje. Resultatet er mørt og smakfullt.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.